Olvasnivaló

Senkiföldje címmel megjelent Marton László Távolodó új novelláskötete

Akárcsak korábbi munkáiban, a novellák visszatérő eleme a zene; a szerző ismeretterjesztést is elvégez, amikor a világzenében utazó Lo'Jo vagy a dzsesszista Andreas Schaerer művészetéről, lemezekről ír.

2016.02.19 02:35MTI

Senkiföldje címmel személyes, összegző jellegű, zenei élményekkel teli novelláskötettel jelentkezett Marton László Távolodó. A zenei újságíróként, koncertszervezőként is ismert szerző nemrég töltötte be 60. születésnapját.

"A címadó novellát eredetileg megrendelésre, egy antológia számára írtam, amely Charles Bukowski amerikai író művei előtti tisztelgett volna, de ez a kötet végül nem készült el. A Senkiföldje szövege egy korábbi novellámra, a nyolcvanas években született Lenin körútra reflektál. Arról szól, hogy évtizedekkel később, vidékről visszaérkezve újra végigmegyek a ma már Teréz körúton, és a régi, számomra fontos dolgokból semmi nincs" - mondta Marton László Távolodó az MTI-nek.

Kitért arra, hogy a Senkiföldje című novellában egyszerre akarta megjeleníteni a keserűséget, az iróniát, illetve az idő múlásával való játékot. Hozzátette: nem sokkal a befejezése után késztetést érzett a folytatásra, és akkor találta ki, hogy a már kész novella formájával, ízével, szerkezetével fog újabb szövegeket írni.

"Ez két évvel ezelőtt volt, és bevillant, milyen jó lenne, ha ezekből a 60. születésnapomra csinálnék valamit. A szövegek sokat foglalkoznak az elmúlással, az öregedéssel. A sorsommal, az életemmel való szembenézéshez, a totális krízis és kibukottság érzésének elkerüléséhez fontos volt ez a múltbeli utazás" - fogalmazott a szerző.

Szólt arról, hogy gyerekkorában az anyja állandóan az emlékeivel traktálta, amit gyűlölt. Ezért korán elhatározta, hogy ő nem fog visszanézni. "Mégis ezt teszem, ami egyfajta kényszerpálya számomra: a jelen idő akkor izgalmas, ha tudok írni, az írás tárgya pedig a múlt idő, már a könyveim címében is, ettől nem tudok szabadulni, lásd Folyamatos múlt vagy Mindig régen van".

Megjegyezte, hogy technikai értelemben ebben az is benne van, hogy nem fikciós író, nyersanyaga a saját élete.

Mint kifejtette, lényegében semmilyen szinten nincs jelen az úgynevezett irodalmi életben, nem is kereste a kapcsolatot. Ha eddigi kötetei példányszámát nézi, nem igazán tudta megvalósítani céljait, a minőség kapcsán azonban nincs benne elégedetlenség: amit eltervezett, megcsinálta. "Alapvetően zenei újságíróként tartanak számon, miközben ez a tevékenységem harmad- vagy negyedrendű fontosságú az irodalomhoz képest".

Akárcsak Távolodó korábbi munkáiban, a novellák visszatérő eleme a zene; a szerző ismeretterjesztést is elvégez, amikor egy-egy számára fontos előadó, köztük a világzenében utazó Lo'Jo vagy a dzsesszista Andreas Schaerer művészetéről, lemezekről ír.

"Életemben sokáig misszió, illetve a Magyar Narancs újságírójaként mindennapi gyakorlat volt, hogy mindenkit különböző zenékkel terheljek. Kölyökkoromtól szinte csak a zenéről lehetett velem beszélgetni, minden másra ráuntam. Izgatott, lehet-e ötvözni az irodalommal a zenét: íróként is előadókon, albumokon jár az eszem, miközben a recenziókban, kritikáimban törekszem egyfajta irodalmi hangra" - mondta a szerző.

Marton László Távolodó 1956-ban született, magyar-történelem szakos tanárként kezdte pályafutását. 1975 és 1985 között elsősorban verseket írt, 1990-től 2006-ig a Magyar Narancs zenei szerkesztője. 2000-től a Sziget fesztivál világzenei nagyszínpadának művészeti vezetője, emellett a Radio Q Érintés című műsorának szerkesztő-műsorvezetője és a Müpa Bábel-estek sorozatának rendezője. Fontosabb kötetei: Pécsi szál - Kispál-könyv (1997), Érintés (világzenei könyv, 2001), Folyamatos múlt (cikkgyűjtemény, 2008), Mindig régen van (novellák, 2010), Az utolsó funky (versek, 2011), Bakelitszomj (napló, 2013).

A Senkiföldje című kötetet a L'Harmattan Kiadó jelentette meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.