Boldogság

Ötvenéves a Bartina néptáncegyüttes

Idén ötvenéves a szekszárdi Bartina néptáncegyüttes, amelynek gyermekcsoportja kategóriájában első helyezést ért el a tavalyi Fölszállott a páva tehetségkutató versenyen.

2016.02.16 01:30MTI
hirdetés

A jubileumot Szekszárdon április 16-án táncoktató programmal, játszóházzal, fotókiállítással, táncházzal, április 23-án gálaelőadásokkal ünneplik meg, amelyeken fellépnek a táncegyüttes régi tagjai is.

A Bartina az 1970-es években is részt vett a Röpülj páva népzenei vetélkedőn, de a Fölszállott a páva verseny volt az eddigi legnagyobb sikerünk - mondta Matókné Kapási Júlia művészeti vezető az MTI-nek.

A szekszárdi gyermektáncosok sárközi, bogyiszlói és bukovinai táncokból összeállított koreográfiákkal nyerték meg az MTVA és a Hagyományok Háza közös televíziós versenyét a táncegyüttesek között. A december 18-i döntőben bogyiszlói táncot adtak elő.

A művészeti vezető felidézte, hogy a szekszárdi együttest 1966-ban Szabadi Mihály koreográfus hozta létre a tolnai megyeszékhely kereskedelmi szakképző iskolájában, és vezette 1986-ig. Az együttes 1970-ben az akkor átadott Babits Mihály Művelődési Központ kulturális csoportja lett, 1991-től önálló egyesületként működik. A fél évszázad alatt több ezer táncos fordult meg a Bartinában.

A művészeti együttes kezdetben a Szekszárdhoz közel fekvő Sárköz tánckincsét vitte színpadra, majd tíz év elteltével fordult a Kárpát-medence más tájegységei felé. A sárközi táncok - a decsi verbunk, a karikázó, a sárközi csárdás és a sárközi friss csárdás, illetve a cinegésnek nevezett sárközi ugrós - ma is jelentős részét adják a repertoárnak. A színpadra állított, mások mellett Szabadi Mihály, Nyemcsok Pál, Taba Csaba által írt koreográfiák ezekből a tánctípusokból merítenek. Szabadi Mihálynak az 1980-as években készített, Szőlőtaposó című darabját több együttes műsorra tűzte, ma már klasszikus alapmű. A Bartina együttesnek a 2014-es mexikói Zacatecas folklórfesztiválon is ez volt az egyik legsikeresebb száma.

Matókné Kapási Júlia arra is kitért, hogy a Bartina úttörő volt a kisebb korosztályok oktatásában: 1979-ben Szekszárdon kezdték el a játszó néptánciskolát, amelynek módszereit más együttesek is átvették. A legkisebb táncosok most 5-7 évesek, akik népi játékokon, mondókákon keresztül ismerkednek meg az egyenletes lüktetéssel, az ugrós alapmozgásokkal - tette hozzá.

Jelenleg 270-en táncolnak az egyesület hat korcsoportjában tíz táncoktató irányításával. "Számunkra fontos, hogy az ügyhöz hű és alázatos emberek dolgozzanak itt. Arra törekedtünk, hogy erős legyen a nálunk táncolók identitása, szeressék a közösséget, és szeressenek táncolni" - mondta a művészeti vezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.