Nagy megtiszteltetés, de...

Joshua Redman: a zene fontosabb, mint a Grammy

Három nappal a Grammy-gála előtt lép fel a Müpában a díjra jelölt egyik zenész, Joshua Redman.

2016.02.10 03:30MTI

Napjaink egyik legkeresettebb tenorszaxofonosa, aki vendégként játszik pénteken Oláh Kálmán zongorista szerzői estjén, az MTI-nek elmondta: a zene fontosabb számára, mint a Grammy.

"Természetesen nagy megtiszteltetés, hogy harmadszor is jelöltek a Grammyre, és megint felfigyeltek a játékomra. Sajnos nem tudok ott lenni a 15-i díjátadón Los Angelesben. A Grammy fontos dolog, de nem meghatározó számomra, egy díj, nem pedig zene" - mondta telefonon oaklandi otthonából a 47 éves Joshua Redman.

A zenészt ezúttal a legjobb improvizált dzsessz-szóló kategóriában jelölték a rangos díjra, azért a teljesítményért, amely a Bad Plus formációval közös tavalyi lemezén a Friend or Foe című kompozícióban hallható.

Joshua Redman 1991-ben megnyerte a tekintélyes Thelonious Monk Nemzetközi Jazz Szaxofon versenyt, az azóta eltelt 25 évben tizenhat saját albumot készített, olyan világsztárok partnere volt, mint Pat Metheny, Dave Brubeck, Chick Corea, Jack DeJohnette, Herbie Hancock, Milt Jackson, Quincy Jones, Brian Blade, Christian McBride, Branford Marsalis, Marcus Miller vagy McCoy Tyner, de szívesen kirándul más műfajokban, dolgozott együtt Stevie Wonderrel és a US3-vel is. Számos saját formációja volt és van, játszik duóban, trióban (jelenleg Joe Sanders bőgőssel és Gregory Hutchinson dobossal), illetve kvartett felállásban is.

Már többször járt Budapesten, legutóbb tavaly a Budapest Jazz Clubban, de a Müpában is láthatta már a közönség, 2010-ben duóban Brad Mehldau zongoristával. Ezúttal Oláh Kálmán meghívásának tesz eleget: a nagyszerű zongorista és zeneszerző február 12-i szerzői estjén szimfonikus zenekarra hangszerelt kompozíciói hangzanak el.

"Kálmánnal még nem játszottam együtt, de fenomenális szerzőnek tartom, nagyon szeretem a számait. A koncerten néhány saját kompozíciót is bemutatok a jazzfélidőben, illetve a szimfonikus részben csatlakozom a produkcióhoz" - mesélte Redman.

Mint az MTI-nek elmondta, bár sokat utazik a világban, az emlékezetes koncertek bevésődtek az agyába, így korábbi budapesti fellépései és a város maga is - tavaly szeptemberben a BJC-ben Ole Morten Vagan (bőgő) és Jorge Rossy (dob) játszott vele a Joshua Redman Trióban.

2012-ben egy Amerikában élő magyar dobos, Németh Ferenc Triumph című albumán működött közre, és rendszeresen dolgozik együtt európai dzsesszzenészekkel.

"Nincs igazán értelme trendekről beszélni a dzsesszben, aszerint meg végképp nem, hogy ki milyen földrészről származik. Sokan játszanak Európában hagyományos amerikai dzsesszt, ahogy Amerikában is magától értetődő, ha valaki európai eredetű zenét csinál. Minden dzsesszzenésznek saját története van, mindenkire mások hatottak, más-más személyiségek vagyunk a zenei színtéren. Az általánosítások a zenében mindig nélkülöznek fontos igazságokat, a dzsessz ráadásul meglehetősen összetett és személyes műfaj" - fejtette ki Joshua Redman.

A szaxofonosnak a Grammy-jelölés kapcsán már említett legutóbbi albuma egy 2011-ben kezdődött együttműködés gyümölcse: a Bad Plus elnevezésű formációban Ethan Iverson zongorázik, Reid Anderson bőgőzik, David King pedig dobol. "Rendkívül inspiráló számomra a Bad Plusszal játszani, ők trióban már húsz éve léteznek és tíz lemezt csináltak, valóban a világ legjobbjai között vannak. Eddig nem volt túl sok koncertünk együtt, decemberben néhány helyen felléptünk az USA-ban, és idén tavasszal, áprilisban lesz néhány újabb alkalom. Úgy gondolom, időről-időre lesznek közös dolgaink a jövőben, attól függően, mennyire leszünk elfoglaltak".

Joshua Redman beszámolt arról, hogy duóban, trióban és kvartettben is számos koncertje lesz idén, és egy élő duóalbumot tervez készíteni Brad Mehldau-al. Van egy friss formációja is, a Still Dreaming, amelyben Ron Miles trombitás, Scott Colley bőgős és Brian Blade dobos játszik még.

"Igyekszem kreatív maradni és ehhez szükség van arra, hogy időnként új társakkal zenéljek. Próbálom követni a világban zajló zenei történéseket, a dzsesszen kívül is, de nem mondhatnám, hogy naprakész lennék. A turnék, a lemezek azért sok időt elvesznek és ugye ott van a család is" - mondta végül Joshua Redman az MTI-nek.

A február 12-i koncerten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben közreműködik Oláh Kálmán (zongora), Joshua Redman (szaxofon), Barcza Horváth József (bőgő), Balázs Elemér (dob), valamint az Óbudai Danubia Zenekar.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.