Világsztárok minden mennyiségben

Sziget - Jön a Muse, David Guetta és a Last Shadow Puppets is

A Muse, David Guetta, a Last Shadow Puppets, a Lumineers, a Years & Years, Róisín Murphy, a Bullet For My Valentine, Jess Glynne, a Parkway Drive, a K.I.Z., a Neighbourhood, Kovacs, a Datsik és a Rico & Sticks is fellép az idei Sziget fesztiválon augusztus 10. és 17. között.

2016.02.09 04:30MTI

Az idén januárban a groningeni Eurosonic-on a legjobb programkínálat (Best Line Up) díjjal elismert Sziget fesztivál idei rendezvényére most bejelentett fellépők szinte mindegyike friss zenei anyaggal érkezik, lesz néhány nagy visszatérő, több fellépőt pedig először most láthat élőben a Sziget közönsége - szerepel a szervezők által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

A világ egyik legjobb koncertzenekarának tartott brit trió, a Muse tavaly súlyos rocklemezt készített: a Drones című album, a csapat hetedik stúdióanyaga az elembertelenedés, az empátia elvesztése témakörét járja körül. A Devon megyéből 1994-ben indult brit csapat (Matt Bellamy - ének, gitár, billentyűs hangszerek; Chris Wolstenholme - basszusgitár, ének; Dominic Howard - dob, ütőhangszerek, szintetizátor, programok) eddig mintegy 20 millió albumot adott el világszerte, a The Resistence-ért 2011-ben megkapta a legjobb rock album Grammy-díját. A Muse már kétszer játszott a Szigeten, 2002-ben viszonylag ismeretlenként, nyolc évvel később főzenekarként, 2012-ben a Papp László Budapest Sportarénában is fantasztikus koncertet adtak.

Látványos show-val tér vissza a Szigetre napjaink egyik legnépszerűbb dj-je, a francia David Guetta, aki 2013-ban az End Show-t celebrálta a fesztiválon, emellett 2012-ben és 2014-ben a Balaton Soundon, tavaly a VOLT-on játszott. A rendre több tízezres tömeg előtt fellépő Guettának a Facebookon mintegy hatvanmillió rajongója van, videóinak nézőszáma a YouTube-on meghaladta a Föld lakosságának felét, idén ő a labdarúgó Európa-bajnokság himnuszának szerzője.

A brit Arctic Monkeys frontembere, Alex Turner 2016-ot a Last Shadow Puppets elnevezésű formációjának szenteli, ezzel érkezik a Szigetre. A Miles Kane-nel (ének, gitár) közösen működtetett supergroup nyolc év csend után januárban a Bad Habits című kislemezzel tért vissza, április elsején pedig megjelenik az Everything You've Come to Expect című második album.

Jön az amerikai Lumineers is, amelynek Ho Hey című száma 2012-ben világszerte nagy sláger volt. Az együttes folkot, indie-t, country-t stílusosan ötvöző dalaik új csokra április 8-án kerül a boltokba Cleopatra címmel. A 2015-ös év a londoni elektropop triótól, a Years & Yearstől volt hangos, az elsőlemezesek között tavaly ők adták el a legtöbb lemezt is Angliában - augusztusban irány a Sziget.

Az elektro/dance/pop Moloko zenekar énekesnőjeként a kilencvenes években befutott Róisín Murphy szólóban is sikeres karriert tudhat maga mögött. Tavaly májusban megjelent harmadik lemeze, a Hairless Toys karrierje talán legerősebb darabja, az anyagról a Sziget A38 sátrában fog zenélni. Ugyanott lép fel az agresszív riffeket a dallamos rockkal vegyítő walesi Bullet For My Valentine is, amely már több millió lemezt adott el világszerte - tavaly ötödik albumuk, a Venom lett sikeres. A még csak 26 éves tehetséges énekes-dalszerző, Jess Glynne többször szerepelt már a brit slágerlisták élén; 2015-ös, szintén listavezető I Cry When I Laugh című lemezét ő is a Sziget A38 helyszínén mutatja be.

Ötödik stúdióalbumával, a tavaly ősszel megjelent Ire-vel érkezik Budapestre az ausztrál metalcore csapat, a Parkway Drive, és jön a három rapperből és egy dj-ből álló K.I.Z. is, amely mintegy tizenöt éve meghatározó szereplője a berlini és a német zenei színtérnek. Legutóbbi munkájuk a tavalyi Hurra die Welt geht unter. Az amerikai Neighbourhood elektronikával, hiphop és R'n'B elemekkel színesített indierock zenéje először lesz élőben hallható Magyarországon, szintén a Sziget A38 színpadán, és itt lép fel Hollandia egyik izgalmas friss női előadója, a magyaros nevű Kovacs. Erőteljes, karakteres énekhangját sokan Amy Winehouse-éhoz hasonlítják, első lemeze tavaly jelent meg Shades of Black címmel, idén januárban Groningenben az European Border Breakers Award nyertese lett.

A rafinált anyagairól híres kanadai elektronikus dubstep zenész, dj-producer Datsik remixlistáján a Linkin Park, az MGMT, a Crystal Method vagy Lil Wayne szerepel, legutóbbi nagy dobása a Snoop Doggal közös Smoke Bomb című szám volt. Játszik a Szigeten a holland hiphop duó, Rico és Sticks is: friss turnéjukon különböző múltbeli zenei közreműködéseikből gyűjtötték össze a legnagyobb slágereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.