Eurovíziós Dalfesztivál

A Dal - Zséda: nekem való a zsűrizés

"A zsűriszerep nagyon tetszik nekem: zenéről tudok beszélni és jó dalok bemutatásánál lehetek jelen."

2016.02.04 03:30MTI

"Nem vágytam arra, hogy induljak az Eurovíziós Dalfesztiválon, valahogy nem láttam magam az ottani színpadon, inkább mindig saját munkáimra koncentráltam. Még A Dal előtt volt idő, amikor nem szerveztek hazai versenyt, hanem megkerestek egy-egy előadót Magyarország képviseletére, de ekkor sem kértek fel és nem is lobbiztam azért, hogy én legyek a kiválasztott" - hangsúlyozta Zséda (Zsédenyi Adrienn), A Dal 2016 zsűritagja.

A többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas előadó egyszer azért elindult egy hazai eurovíziós válogatón: 1997-ben a Cotton Club Singers egyik énekese volt, amikor az Úgy szeress, mint én című dallal jelentkeztek; a versenyt végül a V.I.P. együttes nyerte meg.

Zséda szerint A Dal 2016 elődöntőibe több kifejezetten jó dal került be.

"Minden zsűritag egyetértett abban, hogy a 372 nevezett dalból ez a 30 a legműködőképesebb. Az más kérdés, hogy a színpadon miként mutatja meg magát egy-egy produkció. Az első két elődöntőben azt tapasztaltam, hogy számos dalnak kifejezetten használt a színpadi show, de ellenpélda is volt" - mondta az énekesnő, aki Both Miklóssal, Frenreisz Károllyal és Pierrot-val együtt alkotja A Dal zsűrijét.

Úgy vélte, hogy egy-egy szám akkor működik, ha előáll a kivételes pillanat, amelyben a dal és az előadó egymásra talál. Hozzátette: ez azonnal érződik, egy jó dalt mindenki csalhatatlanul felismer, látja és hallja a zsűri és a közönség egyaránt.

Az első két elődöntőben hat énekesnő szerepelt, közülük azonban mindössze egy, Tolvai Reni (dalának címe: Fire) jutott tovább a középdöntőbe. Február 6-án szombaton, a harmadik elődöntőben újabb öt női szólóprodukció lesz látható A Dalban: Ív, Nika, Horányi Juli, Agárdi Szilvia és Singh Viki.

"Szerintem Nikának komoly esélyei vannak, Ívet ugyancsak különlegesnek tartom, de a többieknek is nagyon szurkolok, mert valóban jók a dalaik. Az énekesnőknél az adottságok mellett nem az erős hangot tartom a legfontosabbnak, sokkal inkább a lelki, az érzelmi vonalat, a zeneiséget. Előadóként én is a bel cantót, a dallamformálást, a hang mozgékonyságát, a kiegyenlítettséget helyezem a középpontba, ez sokkal inkább filozófia, mint technika" - szögezte le Zséda.

Kitért arra, hogy A Dalban azért mindenképpen szempont, hogy a majdani győztes megfeleljen egy nemzetközi ízlésvilágnak. Mint mondta, jónak tartja, hogy a döntőben végül nem a zsűri, hanem a közönség dönti el, ki fog utazni az Eurovízióra. "A dalok a fináléig még sokat fognak fejlődni".

A zsűritagok között eddig a dalszövegek kapcsán volt a legtöbb vita. "Szerintem normális, hogy nem ugyanúgy ítélünk meg egy-egy szöveget, a pop produkciók esetében sokszor nehéz meghúzni a határvonalat, olykor egy-egy banálisabb szöveg is működhet. Az mindannyiunk számára elsődleges, hogy prozódiailag, tartalmilag rendben legyen a dolog. Ami engem illet, mindig próbálom a produkció egészét, az előadó hitelességét nézni".

Az énekes szerint nehéz eldönteni, milyen nyelven készüljön a dal, de sokkal könnyebb angol szöveget írni, mint egy jól működő magyart, utóbbival jóval kritikusabb a közönség. "Az angol szövegek közül nagyon tetszett a Mushu Uncle Tomja, mert szokatlanul komoly és bátor társadalomkritikát fogalmaz meg".

Zséda 1994 és 2001 között volt a Cotton Club Singers tagja. A rendkívül sikeres vokálegyüttes 2010-ig létezett, fennállása 20. évfordulója alkalmából tavaly év elején adtak néhány koncertet és Zséda is újra színpadra lépett a formációval. "Mindig jó érzés újra együtt lenni velük, és a régi dalok zsigerből jönnek elő".

Szólóban eddig öt stúdióalbumot készített (valamennyi arany- vagy platinalemez lett); a legutóbbi, az Ötödik érzék 2012-ben jelent meg. "Egy-egy dallal az elmúlt években is jelentkeztem, idén pedig megjelenik az új album és készülök egy nagykoncertre is".

A Dal harmadik elődöntője február 6-án szombaton látható és hallható a Duna, a Duna World csatornán, valamint a verseny honlapján, a mediaklikk.hu/adal oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.