Programajánló

Kerámiakiállítás nyílik Pécsett

Az 1969-ben és 1970-ben megrendezett siklósi kerámia szimpozionoknak emléket állító kerámiakiállítás nyílik pénteken a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Múzeum Galériájában.

2016.02.03 23:34MTI

A Siklós, a modern magyar kerámiaművészet bölcsője elnevezésű tárlat az 1969-ben indult, majd 1970-ben nemzetközivé bővült szimpozionok alkotásaiból azokat mutatja be, amelyeket Pécsett őriznek - olvasható a JPM tájékoztatójában. A kiállítást Sárkány József művészettörténész válogatta és rendezte.

A múzeum tájékoztatása szerint a siklós-villányi szimpozionok jelentőségét az is adja, hogy azok az elsők között kapcsolódtak a hatvanas évek elején, közepén induló osztrák és csehszlovák alkotótáborokhoz.

"Csaknem félszáz kerámia plasztika, relief, fali tál, váza mutatja azt a változatos alkotó tevékenységet, amely jórészt fiatal, a pályájuk elején lévő művészek lelkesedésének köszönhetően megvalósult" - fogalmaztak.

Az első szimpozion résztvevői többségükben olyan - akkor huszonéves - fiatalok voltak, mint Benkő Ilona, Horváth Sándor, Lőricz Győző és Schrammel Imre, akik "szinte a semmiből hozták létre a munkáikat", spontán módon csatlakozva a progresszív nemzetközi művészeti trendekhez - olvasható az összegzésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.