Gyász

Elhunyt Frank Finlay, A három testőr Porthosa

A brit színészt 89 évesen, szombaton weybridge-i otthonában, családja körében érte a halál szívelégtelenség következtében.

2016.02.01 10:56MTI

Elhunyt Frank Finlay, aki Richard Lester A három testőr, avagy a királynő gyémántjai című kalandfilmben Porthost alakította - közölte hétfőn a színész honlapjára hivatkozva a BBC News.

A brit színészt 89 évesen, szombaton weybridge-i otthonában, családja körében érte a halál szívelégtelenség következtében. Korábbi filmes és televíziós színészkollégái közül Mark Gatiss, Roger Moore és Alexander Armstrong is tisztelettel adózott emléke előtt.

Finlay A három testőr című Dumas-regény nyomán született film folytatásában, A négy testőr, avagy a Milady bosszúja című filmben is szerepelt, és később, az 1989-ben bemutatott A testőrök visszatérnek című epizódban is játszott Michael York (D'Artagnan), Richard Chamberlain (Aramis) és Oliver Reed (Athos) oldalán.

Színészi pályafutása Skóciában kezdődött az ötvenes évek elején. Később meghívták Laurence Olivier Nemzeti Színházába, ahol a színészkirály mellett Jágót alakította az Othellóban. A darabból 1965-ben film is készült, Finlay pedig Oscar-jelölést kapott Jágó megformálásáért.

Nevezetes televíziós munkái közé tartozott A bagdadi tolvaj, A diadalív árnyékában, a Casanova és a Karácsonyi ének is.

Gatiss olyan színészként emlékezett meg róla, aki a színpadon és a filmvásznon is csodálatos alakítást nyújtott.

Roger Moore, aki 1987-ben a Vadlibák című filmben dolgozott együtt Finlay-vel, "nagyszerű filmes partnernek" nevezete Twitter-üzenetében.

Utolsó filmes munkái közé tartozott Roman Polanski A zongorista című alkotása, a televíziózást azonban 2009-ig tovább folytatta.

Alexander Armstrong, aki a Life Begins című tévésorozatban játszott vele, Twitterén fantasztikus színészként és csodálatos emberként méltatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.