Társadalmi kérdés

Berlinale - A migráció az idei fesztivál egyik fő témája

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválra (Berlinale) idén is sok filmcsillag érkezik, és megmarad a nyitottság a társadalmi kérdések iránt, az egyik fő téma pedig a migráció lesz.

2016.01.29 21:13MTI

Dieter Kosslick, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának igazgatója a február 11-én kezdődő 66. Berlinale programját elemezve kiemelte, hogy az idei fesztivál ugyan nem "menekült-Berlinale", de megmarad a politizáló jelleg, és a migráció, illetve a migráció következményei adják az egyik nagy, átfogó témát, amelyre felépül a nagyjából 400 filmből álló szemle programja.

Az alkotók sok oldalról közelítik meg a kérdést, például a múlt vagy a jövő felől, így a migráció - vándorlás, kivándorlás, áttelepülés - témája a kézenfekvő roadmovie mellett még tudományos-fantasztikus (sci-fi) filmben és musicalfilmben is megmutatkozik a fesztiválon. Az utóbbi műfajba tartozik a Chi-raq című alkotás, Spike Lee amerikai rendező munkája, a Lüzisztraté című klasszikus görög dráma Chicagóban játszódó aktualizált feldolgozása.

A migráció következményeivel foglalkozik a Berlinale leghosszabb filmje is, Lav Diaz Fülöp-szigeteki független filmes A Lullaby to the Sorrowful Mystery (Altatódal a szomorú misztériumnak) című 8 órás alkotása, amely a rendező hazájának gyarmatosításáról szól.

A Berlinale a legaktuálisabb migrációs kérdéssel, az európai menekültválsággal egy dokumentumfilm révén foglalkozik versenyprogramjában. Gianfranco Rosi olasz rendező Fuocoammare (Tűz a tengeren) című munkája az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren keresztül az Európai Unióba igyekvő menekültek útvonalán fekvő Lampedusa szigetére viszi el a nézőt, megrázóan erős képekkel - mondta Dieter Kosslick.

A fesztivál a filmek mellett egy sor kezdeményezéssel is reagál a menekültválságra, például gyűjtenek pénzt szétszakadt családok egyesítésére, keresnek pártfogókat, akik fejenként négy menedékkérőt vezethetnek be a Berlinale világába, és nemcsak fesztiválvendégként, hanem munkatársként is befogadják a menedékkérőket, menekülteket egy gyakornoki program révén.

Az idei Berlinale másik fő témája a "boldogsághoz fűződő jog kiharcolása" - mondta az igazgató. Ezzel foglalkozik például a nagyjátékfilmes mezőny egyetlen német alkotása, Anne Zohra Nerrached 24 Wochen (24 hét) című drámája. A csak "stabil lelkiállapotú" nézőknek ajánlott, igen "intenzív" alkotásban az a kiinduló helyzet, hogy egy házaspár a második gyermeket várja, és a magzatról a terhesség közepén kiderül, hogy Down-kóros. A boldogságot keresik a Zjednoczone Stany Milosci (A szerelem egyesült állama) című, 1990-ben játszódó lengyel film alakjai is, akik a rendszerváltás megrázkódtatásával küzdenek. Tomasz Wasilewski rendezése ugyan "nem fog tetszeni az új varsói kormánynak", de az új lengyel filmes nemzedék kiválóságát mutatja - mondta Dieter Kosslick.

A további jellemző tendenciákról szólva kiemelte, hogy a nagyjátékfilmes versenyprogramban öt munkával megjelenő francia filmművészetben érződik egy "új újhullám", amely a mindennapi élet gondjairól mesél "könnyeden", és az is tapasztalható, hogy a technológiai változás sebességének ellenhatásaként egyre inkább teret nyer egy ráérős elbeszélésmód. Így "lelassulnak a filmek", mert az emberek nem tudnak lépést tartani az egyre gyorsabb gépekkel - fejtette ki az igazgató.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért, valamint a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért az idén 18 alkotás versenyez, további ötöt pedig versenyen kívül mutatnak be a nagyjátékfilmes szekcióban, ahová 21 országból válogattak be filmeket. A 23 munka közül 19-nek a Berlinalén lesz a világpremierje. A fesztivál az Oscar-díjas Coen testvérek Ave, Cézár című új filmjével nyílik, amelyet versenyen kívül mutatnak be.

Dieter Kosslick szerint sikerült jól eltalálni a közönségfilmek és a művészfilmek arányát, és a zsűri is remek lesz, de tagjait majd csak február elején mutatják be. A zsűrielnök személye már ismert, a testületet Meryl Streep vezeti, aki csaknem negyven éve tartó pályafutása során először zsűrizik filmfesztiválon. A háromszoros Oscar-díjas amerikai színésznő mellett filmcsillagok hosszú sora jelenik meg a Berlinalén, köztük a szinte állandó vendégnek számító George Clooney, Julianne Moore, Gérard Depardieu, Emma Thomson, Jude Law, Kirsten Dunst, Colin Firth és Isabelle Huppert.

A február 21-ig tartó fesztiválra két magyar alkotást hívtak meg, Bucsi Réka LOVE című animációs filmje a rövidfilmes versenyprogramban debütál, Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjének világpremierjét pedig a Forum nevű szekcióban tartják, amelyben formabontó, kísérleti alkotásokat mutatnak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.