Architektúra

A 3h Építésziroda nyerte a MOME tervpályázatát

A nyertes építésziroda számos nagyobb projektben működött közre, többek közt segítette a szegedi dóm, a győri rendezvényközpont vagy a budapesti Zenemúzeum megépítését, megújítását.

2016.01.30 03:30MTI
FB Official 3h

A 3h Építésziroda nyerte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusának fejlesztésére kiírt építészeti tervpályázatot - jelentették be az egyetemen tartott pénteki tájékoztatón.

A kormány 2014 júliusában döntött a campus megújításáról, amely még abban az évben kezdetét vette az úgynevezett Műhely építésével. A program első szakasza egy csaknem 5700 négyzetméteres, két épületet magába foglaló technológiai parkot tartalmaz, amelyből a Műhelyház elkészült, míg a Média- és Műteremház kivitelezése márciusban indul.

A második szakaszban a campus területére három új épületet és két műemléki rekonstrukciót terveztek meg a pályázók. Az épületek összterülete 15 ezer négyzetméter, amelyhez egyéb kültéri funkciók, valamint környezetrendezés is kapcsolódik további 14 ezer négyzetméteren.

A tervek szerint a 2018-ig tartó átfogó fejlesztés nem csupán az egyetem régi infrastrukturális problémáit orvosolja majd, hiszen az a cél, hogy az intézmény túlnőjön a magyar kreatív és kulturális életben betöltött szerepén és Európa egyik vezető művészeti kutató-fejlesztő műhelyévé válhasson.

"A fejlesztés fontos lépcsőfok afelé, hogy az intézmény megerősítse kreatívipari pozícióját a közép-európai régióban" - hangsúlyozta Fülöp József, az egyetem rektora.

A campus fejlesztésre kiírt tervpályázatot 2015. október 6-án hirdették meg, a december 16-i határidőig 22 pályamű érkezett be. A győztes pályázatról többek közt olyan neves építészek döntöttek, mint Skardelli György, Finta Sándor vagy Fegyverneky Sándor, a 14 tagú zsűri elnöke pedig Fürjes Balázs kormánybiztos volt.

A nyertes építésziroda számos nagyobb projektben működött közre, többek közt segítette a szegedi dóm, a győri rendezvényközpont vagy a budapesti Zenemúzeum megépítését, megújítását.

A második díjat a Spóraarchitects Építésziroda, míg a harmadik díjat az Archi-kon Kft. nyerte el, további öt pályaművet pedig megvásárolnak.

A munkákat a kormányzat részéről Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos irányítja, intézményi oldalról Fülöp József rektor és Kopek Gábor miniszterelnöki megbízott felügyeli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.