Hatósági eljárás

Február közepéig dönteni kell a Golgota sorsáról

A Munkácsy-trilógia részét képező Golgota védetté nyilvánítása miatt indult hatósági eljárásban február 21-ig kell döntést hozni.

2016.01.28 08:06ma.hu
Wikipédia/Hello world

A Magyar Idők csütörtöki számában megjelent cikk szerint Pákh Imre csak a védettség megszűnése után fedné fel a festményt.

Az ügyben a végső szót a Forster Központ elnöke mint másodfokú hatóság jogosult kimondani - közölte a lappal a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.

Munkácsy Mihály Golgota című festménye tavaly november 20-án hivatalosan is felkerült a védett művészeti alkotások közé. Pákh Imre, a mű amerikai-magyar tulajdonosa a védetté nyilvánítással összefüggésben hangsúlyozta: továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja az eljárást. Pákh Imre, aki a tavaly őszi döntés után megfellebbezte a védetté nyilvánításról szóló határozatot, a lapnak nyilatkozva úgy vélte: borítékolható a Forster Központ másodfokú döntése.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is - a nyilvánosság előtt is ismert - hatmillió dolláros (több mint 1,6 milliárd forint) vételárat határozza meg a Golgotáért. A laphoz eljuttatott közleményében a jegybank leszögezi, hogy nem tud és nem is akar alkudozásba bocsátkozni. Az MNB ugyanakkor továbbra sem ért egyet azzal, hogy Pákh Imre a Déri Múzeumban kiállított Golgotát letakartatta, és ezzel a festményt a nagyközönség számára elérhetetlenné tette.

A lapnak Pákh Imre azt mondta: abban a pillanatban lekerül a lepel a Golgotáról, ahogy megszűnik a védettség a festményen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.