Drukkolunk!

César-díjra jelölték a Saul fiát

A francia filmművészet legrangosabb elismerésének idén két nagy - egyenként 11 kategóriában esélyes - favoritja van.

2016.01.27 16:41MTI
Screenshot

César-díjra jelölték szerdán a legjobb idegen nyelvű filmek között a Saul fia című magyar filmet. Nemes Jeles László nagysikerű alkotása hat művel van versenyben a francia filmművészet legrangosabb elismeréséért, amelynek idén két nagy - egyenként 11 kategóriában esélyes - favoritja van, a Marguerite - A tökéletlen hang és a Trois souvenirs de ma jeunesse (Három emlék a fiatalságomból).

A Saul fia mellett Alejandro González Inárritu Franciaországban csak tavaly bemutatott Oscar-díjas filmje, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), Dzsafár Panahi iráni rendező Arany Medve-díjas alkotása, a Taxi Teherán, a Nanni Moretti rendezésében készült Mia Madre, illetve Paolo Sorrentino Ifjúság című filmje, a Legújabb testamentum című belga alkotás és a Je suis mort mais j'ai des amis (Halott vagyok, de vannak barátaim) című belga-francia koprodukció esélyes a legjobb idegen nyelvű film díjára.

A jelöléseket Xavier Giannolinak a Marguerite - A tökéletlen hang című filmje és Arnaud Desplechintól a Trois souvenirs de ma jeunesse című film vezeti. Kilenc kategóriában esélyes a Mustang című film, amellyel a Saul fia versenyben van az Oscar-díjért. A legjobb film César-díjára esélyes még rajtuk kívül a tavalyi cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díjas alkotása, a Dheepan - Egy menekült története, Az én szerelmem, a La tete haute (Fel a fejjel), a Mennyit ér egy ember? és a Fatima.

A legjobb női főszereplő kategória jelöltjei között szerepel Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Cécile de France, Emmanuelle Bercot - a Fel a fejjel rendezője -, míg a férfiaknál Vincent Cassel, Gérard Depardieu és Vincent Lindon is.

A rendezők között Jacques Audiard (Dheepan), Stéphane Brizé (Mennyit ér egy ember?), Xavier Giannoli, Maiwenn (Az én szerelmem), Deniz Gamze Ergüven (Mustang), Emmanuelle Bercot és Arnaud Desplechin reménykedhet a díjban, amelyet február 26-án adnak át 22 kategóriában Párizsban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.