Programajánló

A magyar népzenét ünneplik a Müpában január végén

A magyar népzenét és az abból merítő világzenét ünneplik január 30-án a budapesti Müpában, ahol gálakoncerttel, táncházzal és délutáni gyerekprogramokkal fogják várni a látogatókat.

2016.01.24 04:26MTI
hirdetés

A magyar népzene immár kilencedik alkalommal kerül a figyelem középpontjába a Müpában és idén is a műfaj nagy öregjei és ifjú titánjai, az ortodoxok és a kísérletezők, az akusztikus és az elektronikus hangzás hívei, a magyar, a délszláv és a cigány hagyomány éltetői fognak gondoskodni a rendkívüli színvonalról - olvasható az intézmény által az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe meghirdetett esti koncerten fellép a Téka Együttes, amely csaknem negyven éve óvja és teszi közkinccsé a magyar népzene autentikus hangvételét. A Khamoro Budapest Band Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyökerű cigányzene-feldolgozásokkal készül az estére.

A magyar népzenében és a magyar jazzben egyaránt megkerülhetetlen Dresch Mihály két új formációban is színpadra lép: a Dresch Misi Vonós Kvartettben ifj. Csoóri Sándor hegedűs, Brasnyó Antal brácsás és Bognár Antal nagybőgős társaságában zenél, Vizeli Balázs, Dresch Mihály és Tintér Gabriella zenekara pedig a moldvai muzsikából ad ízelítőt a közönségnek.

A népzene ünnepe - A táncháztól a világzenéig című esten fellép továbbá az újabban alakult Babra, a maga magyar, örmény, bolgár és cigányzenei hatásokat tükröző délszláv tamburazenéjével; valamint a Balogh Kálmán és Lukács Miklós alkotta Cimbalom Duó, amely immár nemzetközi színtéren is jegyzett, hiszen egyike volt a 2015-ös WOMEX fellépőinek.

A műfaj határait bizonyára a Fókatelep fogja a leghangosabban ostromolni az este folyamán, a feldolgozott népzene, a sanzon és a pszichedelikus rock ötvözetével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.