Csaknem 5 millió embert fogadtak

Nőtt a bécsi múzeumok látogatottsága tavaly

Nőtt a bécsi múzeumok látogatottsága tavaly: 2014-hez képest mintegy 5 százalékkal több, csaknem 5 millió embert fogadtak.

2016.01.23 22:30MTI

A nyilvánosságra hozott lista az állami fenntartású múzeumok, vagyis a Szépművészeti Múzeum (KHM), a Belvedere, a Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum), az Albertina, a Modern Művészetek Múzeuma (mumok), az Iparművészeti Múzeum (MAK), a Műszaki Múzeum (Technisches Museum) és az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) múzeumi részlegének 2015-ös látogatószámait összegezte.

A tavalyi adatok az öt évvel ezelőtti számokhoz képest húsz, a tíz évvel ezelőtti látogatószámhoz képest pedig 45 százalékos növekedést jeleznek. A kimutatás szerint több mint egymillió 19 év alatti fiatal volt kíváncsi a bécsi múzeumokra, 42 százalékkal több, mint 2009-ben.

A MAK tárlatait 2015-ben 160 ezren látták, 44 százalékkal többen, mint 2014-ben. Az igazgató szerint az utóbbi három és fél évtized legmagasabb látogatószámát érték el azzal, hogy újrapozícionálták a múzeumot és az utóbbi időben már a mindennapok művészeti jelenségeivel foglalkoztak. Az igazgató örömét fejezte ki, hogy 2015-ben jelentősen többen vettek éves bérletet, mintegy másfélszer annyian, mint 2014-ben.

Külön felmérés nem készült az egyes tárlatok látogatószámáról, azonban a szervezők tapasztalatai alapján a századforduló modern építészetéről rendezett tárlat, a Vienna Biennále művészeti esemény és a még futó kiállítás, Stefan Sagmeister osztrák grafikusművész műveinek bemutatója volt igazán sikeres - tájékoztatta a MAK sajtóosztálya az MTI-t. A MAK következő évi terveit a jövő héten mutatja be az osztrák közönségnek.

A Belvedere kiállításait tavaly 1,27 millióan látták, 18 százalékkal több vendéget fogadott a múzeum, mint egy évvel korábban. A gyűjteményből az Obere Belvederét látogatták a legtöbben, mintegy 740 ezren, az Untere Belvederét mintegy 400 ezren keresték fel.

A Belvederéhez tartozó 21er Haus elnevezésű kiállítóegységnek 1,2 millió eurós hiánya ugyan nem rázza meg a Belvedere éves költségvetési keretét, azonban idén körültekintőbben terveznek. A közönséget 2016-ban Aj Vej-vej, Maria Lassnig vagy Franz West művészek kiállításával igyekeznek becsalogatni, nyáron pedig a kínai koncepcióművészettel és az antik mitológiával foglalkoznak majd.

A múzeum Obere Belvedere részlege februárban Rudi Stenzel osztrák képzőművész alkotásait, májusban a bécsi szecesszió kiválóságának, Maximilian Kurzweilnek festményeit, novemberben pedig Tina Blau bécsi festőnő életpályáját bemutató kiállítását tervezik. Az Untere Belvedere a bécsi biedermeier festészetét mutatja be februárban nyíló Johann Peter Krafft kiállításán, márciusban a kubizmus és konstruktivizmus alkotásait. A nyáron pedig a festők fotóművészettel való kapcsolatáról szóló kiállítását lehet látni a múzeum ezen részlegében.

A Szépművészeti (KHM) és a Műszaki Múzeumot 4-5 százalékkal kevesebb látogató kereste fel tavaly, mint 2014-ben.

A KHM azonban így is a leglátogatottabb múzeum volt Bécsben 2015-ben, csaknem 1,38 millióan tekintették meg a kiállításait. A múzeum sajtóosztálya úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy legtöbben Albrecht Altdorfer reneszánsz festő és az amerikai művész, Josef Cornell avantgárd alkotó tárlatát nézték meg. A múzeum vezetése azzal magyarázta a látogatószám csökkenését, hogy miután 2014-ben a nagy horderejű kiállításokkal, a Velázquez- és Fabergé-tárlatokkal vonzottak számos vendéget, addig 2015-ben kisebb látogatókört megcélzó, speciális kiállításokkal várták a közönséget.

A bécsi Szépművészeti Múzeum 2016-ban ünnepli fennállásának 125. évfordulóját, a márciusban nyíló jubileumi kiállítás az ünnep tematikáját járja körbe a különböző korok művészeti alkotásain keresztül. Szintén tavasszal Ferenc József halálának 100. évfordulója alkalmából szerveznek kiállítást, ősszel pedig Edmund de Waal angol kortárs képzőművész alkotásait mutatják be.

A bécsi Albertina nyolc százalékkal több, 650 ezer látogatót vonzott, a Modern Művészeti Múzeum (mumok) pedig tizenhárom százalékkal többet.

A mumok idén az információs társadalom ihlette kortárs festészetről szóló Painting 2.0 című tárlattal és az 1945 utáni modern kultúrélet két osztrák vezéralakjának, Viktor Matejka és Werner Hofmann tevékenységének bemutatásával várja a látogatókat.

Az Albertina számos új tárlat mellett februárban az orosz avantgárdot, ezen belül Marc Chagall műveit bemutató tárlatot tervez, ősszel pedig az impresszionizmushoz közel álló pointillizmus irányzat jeleseit tárja a közönség elé Signac, Matisse és Picasso alkotásain keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.