Február 5-től látogatható

Új kiállítással nyit a felújított Czóbel Múzeum Szentendrén

Több, raktár mélyéről előkerült, az állandó kiállításon eddig nem szerepelt alkotás is látható február 5-től a megszépült szentendrei Czóbel Múzeum Újragondolt Czóbel című állandó kiállításán.

2016.01.23 21:30MTI

Barki Gergely művészettörténész, kurátor a kiállítás egyik különlegességére utalva úgy fogalmazott: a látogatók szó szerint is egy-egy múzeumi főmű háta mögé tekinthetnek, hiszen néhány most feltárt kép eddig egy másik munka hátoldalán átfestve, eltakarva, elrejtve szunnyadt.

A művészettörténész Czóbel Béla (1883-1976) munkásságát méltatva emlékeztetett arra, hogy a művész a modern magyar képzőművészet meghatározó, nemzetközi rangú egyénisége, aki szinte pályája kezdetétől, kortársai által is elismert módon alakította a magyar festészet fejlődését és hagyta ott névjegyét az európai modernizmus több centrumában is.

A kurátor felidézte: Czóbel Béla volt az első festőművész, akinek már életében múzeumot szenteltek Magyarországon. A szentendrei Templomdombon álló épület 1975-ös megnyitása óta eltelt több mint negyven évben sokan - köztük az alkotó lánya, Lisa Czóbel is - hozzájárultak a gyűjtemény gyarapításához, ám az állandó kiállítás évtizedek óta szinte alig változott. A tárlat most teljes egészében megújult, a múzeum anyagából válogatott művek mellett hazai és külföldi gyűjteményekből származó alkotások is bekerültek a kiállításba - hangsúlyozta a kurátor, kiemelve, hogy ez utóbbiak hosszú távú letétben vannak a múzeumban.

Hozzátette: a tárlat a múzeum több száz darabos Czóbel-gyűjteményére épül, de kölcsönözött művet a kiállításnak mások mellett a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, a kecskeméti Katona József Múzeum és a párizsi Julian Akadémia is.

A tárlatot bemutatva a szakember elmondta: a koncepciója alapján megvalósult kiállítás a festő pályaszakaszait az életmű kronológiáját követve, helyszínek szekcióira bontva mutatja be a nagybányai indulásától a párizsi fauve korszakon, a Nyolcakhoz való csatlakozásának idején, majd a hollandiai éveken és a német expresszionisták körében töltött berlini perióduson át Párizsba való visszaköltözéséig, végül az életmű zenitjét jelentő Párizs és Szentendre között ingázó hosszú időszakáig.

Megjegyezte: a riport- és dokumentumfilmek mellett interaktív információs pult is segíti az életmű teljesebb megismerését, ugyanezt a célt szolgálják a múzeum újabb kiadványai is.

A kurátor kiemelte: a tervek szerint az állandó kiállítás egy része időről időre megújul, a minitárlatokban - az eddigiektől eltérően - nagyobb hangsúlyt kapnak Czóbel Béla grafikái, amelyeknek tudományos feldolgozására az intézmény 2016-ban önálló programot indít.

Az újranyíló Czóbel Múzeum épülete kívül-belül megújult: a statikai megerősítés, a tetőszerkezet rekonstrukciója és a homlokzat felújítása mellett a belső térben új falak is épültek, megszépült a belső kert, korszerű világítási és biztonsági rendszert alakítottak ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.