Filmfeszt

Robert Redford a Sundance sokszínűségét hangsúlyozta a fesztivál megnyitóján

Robert Redford, a Sundance Filmfesztivál alapítója a független filmfesztivál lényegéből fakadó sokszínűségét hangsúlyozta a tíznapos rendezvénysorozat megnyitóján.

2016.01.23 03:30MTI
hirdetés

A Sundance csütörtöki sajtóértekezletén a színész Keri Putnam vezérigazgató és a fesztivál igazgatója, John Cooper társaságában számolt be a program fénypontjairól, és a kérdésekre válaszolva kitértek a filmgyártás sokszínűségére is - ismertette a The Hollywood Reporter.

A sokszínűség mindig is a Sundance lényegéhez tartozott - mondta Redford. "A sokszínűség a 'függetlenségből' ered. Ha az ember gondolkodása független, akkor eleve nem a megszokott módon csinál dolgokat, és így azok a produkciók is sokszínűbbek lesznek, amelyekkel előáll" - magyarázta, hozzáfűzve, fontosnak tartják, hogy a fesztivál ezt a sokszínűséget tükrözi, és büszkék erre.

Putnam kiemelte, hogy a Sundance elsősorban "új történetmesélőket" szeretne felfedezni, akik számára kiépíthetik az utat a filmes fősodor felé.

Cooper hozzáfűzte, hogy a fesztivált szervező Sundance Intézet nagy munkát végez, hogy a fiatal filmesek hangja is megszólalhasson. Ennek egyik jele, hogy háromezer fiatal vehet részt a fesztiválon az intézet programján keresztül.

Redford beszámolt arról, hogy az idei rendezvényre több mint 12 ezer filmet neveztek az alkotók. A válogatásnál arra is figyeltek, hogy nők és a fiatal filmesek is lehetőséghez juthassanak. A programban 49 elsőfilmes mutatja be alkotását.

A színész-rendező a hollywoodi sokszínűség hiányát felvető kérdésre azt válaszolta, szeretné leszögezni, hogy nincs a mainstream ellen. "Magam is a része vagyok, és ennek nagyon örülök, mert a mainstream szélesíti a filmipart és több lehetőséget kínál a közönségnek" - fogalmazott.

Redford az idén is csak fehér bőrű színészeket felvonultató, nagy vitát kiváltott Oscar-jelöléssel kapcsolatban azt mondta: nem az Oscar az érdekes számára, a filmgyártás neki a munkáról szól, ha díjazzák, az persze nagyszerű, de nem az foglalkoztatja. "Mert semmi sem fontosabb vagy izgalmasabb, mint maga a munka, amíg dolgozom rajta. Amikor kész, hátralépek, bármit hoz is, az rendben van, de nem az köt le" - fogalmazott.

A független filmezés klímájáról szólva megjegyezte, hogy mindig is zord volt, de szerinte a kemény feltételek most általában is jellemzőek a filmezésre, mivel sok új fenyegető szemponttal kell számolni, elsősorban a forgalmazás terén. "Van műsorszórás, online, Netflix, HBO, egy csomó új terület, ami korábban nem létezett, és mindez kivérezteti a filmet". Ugyanakkor hozzátette: bár a független film nincs a helyén, de túl fogja élni, mert értéket teremt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.