Magyar kultúra npja

Filmbemutatóval és irodalmi, zenei előadásokkal ünnepelnek Somogyban

Kaposváron az Együd Árpád Kulturális Központban 14 órától gálaműsorral emlékeznek a nemzeti összetartozás szimbóluma, a Himnusz születésére.

2016.01.21 23:30MTI
Országos Széchenyi Könyvtár

Filmbemutatóval és neves írók, költők, zeneszerzők műveinek előadásával ünneplik a magyar kultúra napját pénteken Somogy megyében.

A szervezők arról tájékoztatták az MTI-t, hogy Kaposváron az Együd Árpád Kulturális Központban 14 órától gálaműsorral emlékeznek a nemzeti összetartozás szimbóluma, a Himnusz születésére.

Az eseményen az Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai, a Füred Rock Szín Kör, a Kaposvár Helyőrség Zenekar, a Vikár Béla Vegyeskar, a Zenekedvelők Kórusa és középiskolások, civil művészeti csoportok, szólisták lépnek színpadra.

Ugyancsak a somogyi megyeszékhelyen 18 órakor kerül sor Kaszás Géza A lovasíjász című dokumentumfilmjének díszbemutatójára. A nemzetközi hírű Kassai Lajos munkásságáról és az általa gyakorolt különleges sportágról, a lovasíjászatról szóló film vetítése után közönségtalálkozó lesz, a rendező és Kassai Lajos részvételével.

Siófokon a Balatonszabadiban működő Thália Művészetbarát Egyesület és a Kreatív Színpad Az ismeretlen Kölcsey - Líra és publicisztika címmel mutat be fejezeteket a Himnusz megalkotójának életéből pénteken 19 órakor a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban, Balatonszárszón egész nap ingyenes lesz a belépés a József Attila Emlékházba.

Marcaliban a Kulturális Korzóban 17 órakor a város tavalyi kulturális eseményeit dokumentáló fotókból és plakátokból nyílik kiállítás, majd Weöres Sándor válogatott művei hangzanak el a Mihelyt nem kell, mindenem a tiéd című műsor keretében.

Nagyatádon a városi kulturális és sport központban 17 órától a Bojtár Népzenei Együttes, a Déryné Vándorszínház és számos helyi előadóművész várja a közönséget.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.