Siker

Az Európai Cirkuszszövetség programjába kerül az új magyar cirkuszmodell

Helmut Grosscurth, az Európai Cirkuszszövetség (ECA) elnöke a Monte-carlói Cirkuszfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián bejelentette, hogy a nemzetközi szervezet beépíti saját programjába a cirkuszművészet újrapozícionálásának magyar modelljét.

2016.01.17 19:29MTI

Az ECA hivatalos közgyűlésén és a művészet megújításnak lehetőségeiről szóló szakmai konferenciáján Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos szakmai előadásában a magyar tervekről, egy Közép-európai Cirkuszművészeti Központ, Adatbázis és Kutatótár létrehozásáról beszélt, amely nemcsak a műfaj magyar központja, de nemzetközi találkozóhely is lehet. Itt egy campuson belül működhetne egymás mellett a klasszikus és a modern cirkuszművészet, az artistaképző iskola, a cirkuszi háttérszakmák képző intézete és egy cirkuszművészeti múzeum is - tájékoztatta a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) vasárnap az MTI-t.

A közlemény szerint Helmut Grosscurth, az ECA elnöke reményét fejezte ki, hogy a magyar szakemberek álma valóra válik, hiszen az összhangban van a nemzetközi cirkuszművészeti közösség elképzeléseivel is.

A mintegy száz cirkuszigazgató és cirkuszi szakember részvételével megtartott konferencián előadások hangzottak el a különböző cirkuszfejlesztési tapasztalatokról és az állatszámok szerepéről is. A felszólalók között a német Krone Cirkusz munkatársa a cirkuszi állatok védelme érdekében született új kezdeményezésről, "A minden állatnak joga van boldogan élni" elnevezésű alapítványról számolt be, amelynek tagjai az állatvédőkkel folytatott harc helyett inkább informálni szeretnék a nézőket.

A Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1974-ben III. Rainier monacói herceg hozta létre. Az évente sorra kerülő nemzetközi cirkuszverseny, amely a világ legnagyobb és legrangosabb cirkuszfesztiválja, idén negyvenedik alkalommal, január 14. és 24. között zajlik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.