Programajánló

A magyar kultúra napja: gálaestek, irodalmi műsorok, kiállítások Zala megyében

A zalaegerszegi rendezvénysorozat sajtófotó kiállítással zárul a zalai megyeszékhelyen.

2016.01.18 01:30MTI

Gálaestekkel, könyvbemutatókkal, irodalmi műsorokkal ünnepelik a magyar kultúra napját Zala megyében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A programsorozat nyitányaként Zalaegerszegen január 20-án Éder Enikő Különjárat címmel tart irodalmi estet a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben: az Aradi Kamaraszínház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészének előadásban erdélyi költők versei hangzanak el, sanzonok és örökzöld slágerek csendülnek fel.

Január 21-én a Keresztury művelődési házban a D'CLINIC Studios munkáiból nyílik kiállítás, a Göcseji Múzeumban pedig Béres Katalin Kulturális élet Zalaegerszegen 1920-1945 című könyvét mutatják be, amelyben a történész a két világháború közt megjelent sajtótermékek alapján dokumentálta a korszak kulturális életét.

A magyar kultúra napján, január 22-én IV. Zalaegerszegi Szalon címmel nyílik képzőművészeti tárlat a Hangverseny- és Kiállítóteremben, majd az ezt követő opera és operett gálaesten átadják a Kultúra Mecénása Díjat.

A zalaegerszegi rendezvénysorozat sajtófotó kiállítással zárul a zalai megyeszékhelyen: a január 25-én nyíló tárlaton Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter zsűrizett képei lesznek láthatók.

Nagykanizsán a magyar kultúra napja alkalmából Markó Imre Lehel válogatott néprajzi és nyelvészeti tanulmányai című kötetet mutatják be a Magyar Plakát Házban, január 19-én. A könyvbemutatón megemlékeznek a nemrég elhunyt Ördög Ferenc nyelvészről, a Magyar Tudományos Akadémia doktoráról, Nagykanizsa díszpolgáráról.

Január 21-én a Kodály Zoltán Művelődési Házban tartanak ünnepi megemlékezést, a Hevesi Sándor Művelődési Központban pedig Virtuózok címmel ifjú zenészek adnak komolyzenei koncertet.

A kultúra napjához kapcsolódva négy kiállítás nyílik a városban: közös tárlaton mutatják be a fafaragó szakkör és a népi díszítőművészeti műhely legszebb munkáit. A helyi közösségek kiállítását január 20-án nyitják meg a Honvéd Kaszinóban. Január 21-én Gránitz Miklós, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Hevesi művelődési házban.

A kultúra napján a Thúry György Múzeumban Szekeres Emil festőművész alkotásait állítják ki, a Halis István Városi Könyvtárban pedig megnyílik az intézmény szolgáltatásait bemutató kiállítás.

Január 22-én a megye több településén is tartanak ünnepséget: Keszthelyen a Balaton Színház Simándy termében Ecsedi Erzsébet színművész irodalmi műsorát követően adják át a Pro Cultura Keszthely díjat, Hévízen pedig József Attila életéről szóló irodalmi összeállítást láthat a közönség. Gyenesdiáson a településről készült fotókból, valamint helyi művészek alkotásaiból nyílik kiállítás és bemutatják a Gyenesdiási Antológia 2015 című kötetet.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.