Egyházak

Júliusban tartják a Közép-európai Keresztény Találkozót Budapesten

Július 7-10. között tartják a Közép-európai Keresztény Találkozót Budapesten, a szervezők mintegy négyezer résztvevőre, köztük csaknem ötszáz fiatalra számítanak az evangélikus hátterű programsorozaton.

2016.01.19 02:26MTI

Szemerei János, a Magyarországi Evangélikus Egyház Nyugati Egyházkerületének püspöke pénteki budapesti sajtótájékoztatón közölte: a "Ti vagytok a föld sója" mottójú találkozóra a regisztráció pénteken nyílt meg.

A nemzetközi rendezvényre a magyarországi gyülekezeteiket is mozgósítani szeretnék, ezért egy napot "missziói napként" ajánlanak fel - mondta Szemerei János, hozzátéve, hogy erre meghívják a magyarországi gyülekezeteket.

A püspök szerint a mottó kifejezi az evangélikus egyház kisebbségi létét. Továbbá "bizonyos értelemben a keresztények úgy vannak jelen a világban, hogy az nem látványos, de nagyon fontos és pótolhatatlan" - fogalmazott, megjegyezve: a szemléletmódon, a viselkedésen keresztül kell egy olyan mintát megfogalmazni, amely azok számára is példaadó, akik "szorosan még nem annyira élnek benne az egyház vérkeringésében".

A keresztényeknek mint értékhordozó közösségek tagjainak az egész társadalom gazdagítására kell törekedniük - mondta Szemerei János, hozzáfűzve, hogy a találkozó ebben lesz nagy segítség a résztvevők számára.

A találkozó szervezőinek vezetője, Cselovszkyné Tarr Klára elmondta: a regisztrációs időszak március 31-ig tart.

Közölte, eredetileg 2017-ben kellene a találkozót megtartani, de az akkor várható sok program miatt egy évvel előbbre hozták.

A találkozó alapvetően evangélikus hátterű, de mindenki előtt nyitott. A rendezvény fő előadását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tartja majd. A rendezvényre elfogadta a meghívást a német evangélikus egyház elnöke is - mondta Cselovszkyné Tarr Klára.

Antal Bálint, a programsorozat főkoordinátora közölte: a találkozó fő helyszíne a Tüskecsarnok lesz. Az érdeklődőket előadásokkal, sportprogramokkal és keresztény könnyűzenei koncertekkel is várják.

Az első nap estéjén nyitó istentiszteletet tartanak majd, az ezt követő két napon reggeltől estig lesznek programok, amelyek párhuzamosan is futnak majd egyszerre. A találkozó során két püspöki fórumot rendeznek majd. Július 8-án Budapest tizenkét belvárosi - evangélikus, katolikus, illetve református - templomában lépnek fel majd kórusok. A találkozót zárásaként szintén tizenkét helyszínen tartanak majd istentiszteletet.

Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára kiemelte, a helyszínek és a résztvevők szempontjából is ökumenikus "kitekintésű" a találkozó.

A találkozókon rendszerint Ausztria, Németország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország lutheránus hívei vesznek részt.

Mint a rendezvény honlapján, a foldsojatalalkozo.hu oldalon olvasható, a Közép-európai Keresztény Találkozó hat nemzet egyházainak találkozásából jött létre, az eseményt a régió különböző városaiban minden második, illetve harmadik évben rendezik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.