Megnyitottak

Elkezdődtek Wroclawban az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvényei

2016-ban Wroclaw mellett a spanyolországi San Sebastián viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, a baszkföldi városban január 23-án tartják meg az ünnepi megnyitót.

2016.01.16 06:30Pavlovic
ec.europa.eu

Pénteken elkezdődtek az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat háromnapos nyitórendezvényei a lengyelországi Wroclawban.

2016-ban Wroclaw mellett a spanyolországi San Sebastián viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, a baszkföldi városban január 23-án tartják meg az ünnepi megnyitót.

Wroclaw a második lengyel település, amelyik a címet viseli, 2000-ben Krakkót érte a kitüntetés.

A wroclawi évad hivatalos megnyitóját vasárnap tartják Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos jelenlétében.

Péntektől kezdve filmvetítések és színházi előadások, kiállítások, koncertek sorát tartják Wroclaw kulturális létesítményeiben és közterein. San Sebastiánra utal a wroclawi nyitórendezvények egyike, a baszk városból származó Eduardo Chillida szobrász pénteken nyíló kiállítása.

Szombaton a wroclawi Nemzeti Múzeumban kilenc kamaraszínházi előadást mutatnak be az osztrák Jacquelline Kornmüller rendezésében, melyeket nagy festők - többek között Vaszilij Kandinszkij - alkotásai ihlettek.

Aznap a helyi Építészeti Múzeumban a Mies van der Rohe európai építészeti díjnak szentelt tárlaton az utóbbi 25 év 170 legjelentősebb európai építészeti alkotásának makettjét állítják ki.

A hétvégén koncertsorozatot is adnak Jannisz Xenakisz, a múlt század jeles görög-francia zeneszerzőjének műveiből Ernst Kovacic neves osztrák karmester vezényletével.

A nyitórendezvények fő attrakciója a fényszínház és monumentális bábszínház elemeit is felvonultató vasárnapi szabadtéri előadás lesz, amelyben több mint kétezer művész, zenész, katona, biciklis és öt villamos is szerepel a szervezők szerint.

Az évad egyik jelentős eseménye Ennio Morricone olasz zeneszerző és karmester február 23-i koncertje, valamint David Gilmournak, a legendás Pink Floyd gitárosának Leszek Mozdzer lengyel zongoravirtuózzal közös júniusi fellépése.

Ugyanebben a hónapban a Hidak projekt keretében a város arculatát meghatározó 26 wroclawi hidat átmenetileg színház-, kiállító- és koncertteremmé változtatják át.

Wroclaw 2016-ban a világ könyvfővárosa címet is viselheti, ezt az UNESCO minden évben a könyv és a szerzői jog világnapja (április 23.) alkalmából ítéli egy városnak. Wroclaw a világon a 16., melyet kitüntettek ezzel a címmel.

Az Európa Kulturális Fővárosa-címet minden évben rendszerint két országnak és városnak ítélik oda, de előfordult már, hogy több település osztozott rajta. Így az európai kultúra szempontjából kivételesnek tekintett 2000-es évben Krakkó mellett 8 más város is betöltötte ezt a szerepet.

Az első főváros 1985-ben Athén volt, tavaly a csehországi Plzen és a belgiumi Mons városa viselte a címet, amelyet magyar város - Pécs - eddig egy ízben, 2010-ben kapott meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.