Programajánló

Fiatalokkal indul a koncertszezon a dzsessztörténeti kiállításon

A program 18 órakor a Balogh Tamás Quartet koncertjével kezdődik.

2016.01.16 22:30MTI
hirdetés

Két fiatal, de már komoly eredményeket elérő zongorista együttesei indítják a szezont január 21-én az április végéig látható Képes Magyar Jazztörténet című kiállításon az óbudai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A program 18 órakor a Balogh Tamás Quartet koncertjével kezdődik. A formációt leginkább az foglalkoztatja, hogy meghatározza, miként szól a dzsessz napjainkban. Céljuk megszólítani az avatatlan fiatalabb generáció tagjait, készülő bemutatkozó albumuknak is ez lesz a vezérlő elve szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Mint írták, a kvartett saját kompozícióiban a legkülönbözőbb hatások törnek felszínre: R&B, kortárs klasszikus zene és népzenei elemek. A zenekarvezető Balogh Tamás a Zeneakadémián tanul jazz zeneszerzést, tavaly az Zsédenyi Adrienn (Zséda) által mentorált 50 tehetséges magyar fiatal program résztvevője közé választották. A Balogh Tamás Quartetben Balogh Tamás zongorázik, Bille Gergő trombitál, Bartók Vince basszusgitározik, Hidász Tamás dobol.

Az öt éve alakult és egyre többet koncertező Oláh Krisztián Trió napjainkra rendszeres fellépője lett a legrangosabb magyar kluboknak, fesztiváloknak. Repertoárjukon főként a zenekarvezető szerzeményei szerepelnek, amelyek egyedi hangzásvilágát a klasszikus­ és dzsessz­zenei örökség érdekes ötvözete nyújtja.

A január 21-én 19 órakor kezdődő koncerten két vendégszólistával, a már említett Bille Gergővel és Uher­-Győrfi Bálint szaxofonossal bővül a zenekar. Az est során a zenészek megpróbálják összefoglalni mintegy hatvan év dzsesszzenei hagyatékát. Oláh Krisztián tavaly a montreux-i dzsesszfesztivál zongoraversenyének fináléjában a harmadik helyen végzett. Az Oláh Krisztián Trióban mellette Schildkraut Vilmos (bőgő) és Serei Dániel (dob) szerepel.

A belépés a koncertekre ingyenes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.