A Saul fia is esélyes!

Oscar-díj - A visszatérő 12 jelöléssel vezeti a jelöltek listáját

Alejandro González Inárritu A visszatérő című túlélőfilmjét jelölte a legtöbb kategóriában díjára az amerikai filmakadémia, a Saul fia című magyar dráma pedig esélyes a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára.

2016.01.14 16:48MTI

A listát, amelyen a színészi kategóriákban a tavalyihoz hasonlóan megint csak fehérbőrű művészek szerepelnek, csütörtökön Los Angelesben hozták nyilvánosságra.

A 88. Oscar-gálán, február 28-án 24 kategóriában nyújtják át a filmvilág legtekintélyesebb elismerésének tartott díjakat. A kategóriák jelöltjeit két felvonásban ismertette Guillermo del Toro és Ang Lee rendező, valamint Cheryl Boone Isaacs, az Amerikai Filmművészeti és -Tudományi Akadémia (AMPAS) elnöke és John Krasinski színész-forgatókönyvíró.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája is jelölt lett. A mezőnyben A War (Háború) című dán, A kígyó ölelése című kolumbiai, a Theeb (Farkas) című jordániai és a Mustang című francia film szerepel még.

A legtöbb, 12 jelölést Alejadro González Inárritu A visszatérő című filmje szerezte. Főszereplője, Leonardo DiCaprio a vasárnap elnyert Golden Globe-díj után már az Oscarra is esélyes. A mexikói származású rendező pedig Birdman című filmje tavalyi Oscarjai után ismét megkaphatja a legjobb rendező és film díját is.

George Miller Mad Max - A harag útja című posztapokaliptikus akciófilmje tíz kategóriában szerzett jelölést, Ridley Scott Marson játszódó című sci-fije pedig hét díjra esélyes. A világszerte taroló Star Wars - Az ébredő Erő csak technikai kategóriákban jutott a jelöltek közé.

A legjobb film mezőnyébe nyolc filmet válogatott be a filmakadémia: A visszatérő mellett a Mad Max - A harag útja, a Mentőexpedíció, A nagy dobás című Wall Street-i vígjáték, Steven Spielberg Kémek hídja című hidegháborús mozija, az ötvenes években játszódó Brooklyn, a fogságban tartott anya és fia történetét ábrázoló, A szoba című dráma és a Boston Globe tényfeltáró újságíróinak munkáját bemutató Spotlight - Egy nyomozás részletei című dráma is Oscar-közelbe jutott.

A legjobb rendező Oscarját Inárritu, Tom McCarthy (Spotlight), George Miller (Mad Max - A harag útja), Lenny Abrahamson (A szoba) és A nagy dobást jegyző Adam McKay kaphatja.

A színészi kategóriákban a tavalyihoz hasonlóan csak fehérbőrű művészek lettek jelöltek. A legjobb öt színésznő közé Brie Larson (A szoba), Jennifer Lawrence (Joy), Cate Blanchett (Carol), Soarise Ronan (Brooklyn) és Charlotte Rampling (45 év) került be. A színészek közül Leonardo DiCaprio (A visszatérő), Matt Damon (Mentőexpedíció), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (A dán lány) és Bryan Cranston (Trumbo) kaphat díjat.

Legjobb női mellékszereplőként Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (Spotlight), Alicia Vikander (Ex Machina) és Kate Winslet (Steve Jobs), férfi mellékszereplőként pedig Christian Bale (A nagy dobás), Mark Ruffalo (Spotlight), Mark Rylance (Kémek hídja), Sylvester Stallone (Creed - Apollo fia) és Tom Hardy (A visszatérő) nyerheti el az Oscart.

A legjobb eredeti forgatókönyv kategória jelöltjei között a Kémek hídja, az Ex Machina, az Agymanók című rajzfilm, a Spotlight és a Straight Outta Compton című zenés életrajzi dráma kapott helyet. Az adaptált forgatókönyvek között a Carol, a Mentőexpedíció, A szoba, A nagy dobás és a Brooklyn írója reménykedhet Oscar-díjban. Az utóbbi alapjául szolgáló könyvet egyébiránt Nick Hornby alkalmazta filmvászonra.

A legjobb filmzene díjára a Kémek hídja, a Carol, az Aljas nyolcas, a Sicario és a Star Wars - Az ébredő Erő esélyes. A jelöltek között van Ennio Morricone, aki évtizedek után komponált újra westernfilmhez, Quentin Tarantino Aljas nyolcas című alkotásához. A 87 éves olasz zeneszerzőt bár többször jelölték, soha nem nyerte el a díjat, 2007-ben viszont életmű-Oscart vehetett át.

A legjobb smink és frizura kategória három jelöltje között van A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című svéd vígjáték. A részben Magyarországon forgatott film sminkes és fodrász csapatában magyarok is dolgoztak, bár a díjra csak két svéd szakember esélyes, Love Larson és Eva von Bahr.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.