Oktatás

Már Dél-Amerikából és Afrikából is érdeklődnek a Zeneakadémia iránt

A Zeneakadémián az orvosi egyetem után a második legnagyobb a külföldi hallgatók aránya, az egyetem 800 hallgatójából pillanatnyilag körülbelül 600 a magyar és 200 a külföldi.

2016.01.15 00:30MTI
FB official

A hagyományos partnerországok mellett már Dél-Amerikából és Afrikából is érdeklődnek a budapesti Zeneakadémia iránt - mondta Vigh Andrea rektor az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A Zeneakadémián az orvosi egyetem után a második legnagyobb a külföldi hallgatók aránya, az egyetem 800 hallgatójából pillanatnyilag körülbelül 600 a magyar és 200 a külföldi - emelte ki a rektor.

Vigh Andrea elmondta, hogy a Zeneakadémia 140. tanévéről egy sor ünnepi programmal emlékeznek meg: legendás koncerteket idéznek fel, beszélgetéseken mesélnek a patinás intézmény történetéről, de folytatódik többek között a gyerekek körében népszerű Lisztkukacok, valamint az összkiadás-sorozat is.

A világsztárok sem maradnak el: csütörtök este lép a Zeneakadémia színpadára Sol Gabetta cselló- és Alekszej Vologyin zongoraművész, Maria Joao Pires zongoraművész pedig január 21-én érkezik.

Vigh Andrea kitért a városmajori mintatagozatra is, ahol az óvodától egészen az érettségiig vizsgálják a Kodály-módszer megújításának lehetőségeit; hozzátette, hogy a projekthez egy, a zene hatását vizsgáló agykutatási program is kapcsolódik a Magyar Tudományos Akadémia részvételével.

Jelezte azt is, hogy a Zeneakadémia is részt vesz az emberi erőforrások minisztere által életre hívott munkacsoportban, amelynek célja a mindennapos iskolai éneklés feltételeinek kidolgozása. Hangsúlyozta: véleménye szerint nem szabad drasztikus, hatalmas lépéseket tenni, hanem szakmai alapon, finoman, kis lépésekben, nem kényszerítve kell haladni, hogy a diákok szeressék, kedvüket, örömüket leljék az éneklésben, és sikerorientált legyen a rendszer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.