A magyar kultúra napja

Különleges előadás Gérecz Attila verseiből a nyíregyházi színházban

Gérecz Attila (1929-1956) költő, '56-os forradalmár verseiből összeállított zenés előadással ünnepli A magyar kultúra napját január 22-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színtársulata.

2016.01.13 04:30MTI

A darab a költő első, 1954-ben írt Így bocskorosan című verséről kapta nevét, ezzel szeretnének emléket állítani Gérecz Attilának és az 1956-os forradalom hőseinek - írta a színház az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden.

Az előadás rendezője Vaszkó Bence színész, aki a rendezés mellett szereplőként is részt vesz majd az előadásban. A darab gerincét a költő az édesanyjának írt, egyetlen fennmaradt levele képezi, a szövegkönyvet pedig versei alapján készítette el a rendező.

"A versek nagy részét megzenésítettük, a négy tagú zenekar kíséri, illetve kiegészíti az előadók dalait, táncait. Vezérmotívum a zenében és a koreográfiákban a népi vonal, amelyet a zenében zenei groove-ok, a táncban modern stílusú elemek színesítenek" - mondta Vaszkó Bence.

Az előadásban Vaszkó Bencén kívül Pregitzer Fruzsina, Bende Kinga és Rák Zoltán színészek szerepelnek, a zenészek között feltűnik Sirkó Eszter színésznő is.

Gérecz Attila fiatalabb korában versenyszerűen sportolt, 1949-ben lett a magyar öttusa-válogatott kerettagja. Pisztolylövésben legyőzte későbbi olimpiai- és világbajnok Benedek Gábort, emellett kitűnően lovagolt, vívott, futott, úszott és versenyszerűen síelt is. Sportkarrierjét 1950. december 8-i letartóztatása törte derékba; az összeesküvés és hazaárulás vádjával bíróság elé állított Gérecz végül 15 év börtönbüntetést kapott.

1954-ben az áradó Dunát átúszva szökött meg a váci börtönből, ám nem sokkal később elfogták, a szökésért további három év szigorított börtönnel sújtották. A fogságból 1956. október 23-ai forradalom révén szabadult ki, majd csatlakozott a szabadságharcosokhoz. A költő november 7-én, az utcai harcok során vesztette életét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.