Programajánló

Barcsay-díjas fiatal művészek kiállítása Szentendrén

A 2015. évi Barcsay-díjjal kitüntetett három fiatal művész alkotásaiból nyílik tárlat csütörtökön a szentendrei Barcsay Gyűjtemény kiállítótermeiben.

2016.01.11 02:30MTI

A Ferenczy Múzeum és a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány által kitüntetett fiatal művészek hagyományos kiállításán Balázs Nikolett, Horváth Lóczi Judit és Tóth Anna Eszter mutatkoznak be.

A művészekről Herpai András művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta: a tavaly végzett Balázs Nikolett felszabadult munkamódszerre törekszik, több művén ezért nem feszíti fel a vásznat a keretre, hanem hagyja a kompozíciót önmagában érvényesülni. Mint a művészettörténész jellemezte, sajátosan használja fel a vászon mellé a mindennapi életben vagy akár egy lakásfelújításkor felhasznált anyagokat, s nemcsak egyszerűen beilleszti azokat a művészet terébe, hanem illúziószerűen halmozza a formákat.

A kurátor hangoztatta, hogy Horváth Lóczi Judit művein éppen a rend uralkodik. "Festményeire tekintve úgy érezzük, mintha minden forma, szín és még az árnyékok is pontosan előkészített terv szerint születtek volna meg." Mindez semmit nem von le a képek értékéből, mivel minden egyes mű festői kérdéseket feszeget. Alkotásain a klasszikus festészet megoldásai is érezhetők, a látványból indulva a művész színnel teli formákra bontja az adott jelenetet, így telíti jelenkori tartalommal Botticelli vagy Fra Angelico kompozícióit - tette hozzá a szakember.

Tóth Anna Eszterről szólva Herpai András hangsúlyozta: élénk színei "szinte a retinánkba égetik a falakról lepergett graffitik élményét, a megsemmisülés és a roncsolás sötétje így válik világító kompozícióvá". Képeit és formáit szemlélve a néző elveszíti a léptéket, "így visz el a művész minket a makro- és a mikrokozmosz határára, önmagunkba".

A kurátor emlékeztetett arra, hogy az iskolateremtő mester, Barcsay Jenő (1900-1988) emlékére testvére, Erzsébet 1989-ben két díjat is alapított, amelyek a kezdetekben a Képzőművészeti Főiskola égisze alatt működtek. A Barcsay-jutalmat a főiskola tanárai olyan diákoknak adományozzák, akiknek rajzkészsége méltó követője a mesternek. A másik elismerés maga a Barcsay-díj, amelyet olyan végzett fiatal képzőművészek nyerhetnek el, akik tehetségükkel kimagaslanak kortársaik közül. A pályázatok elbírálása során nem feltétel, hogy a művész látásmódjában kövesse Barcsay munkásságát, egyedüli szempont a fiatal tehetsége és festészet iránti alázata - emelte ki a szakember.

Megjegyezte: 2015-ben a Barcsay Alapítvány kuratóriumi tagjai - Kéri Ádám képzőművész, elnök, Deim Pál, Nagy Gábor és Hajdú László képzőművészek, Feledy Balázs művészeti író, valamint Sütő Csaba műgyűjtő, az alapítvány kuratóriumának alelnöke és Kónya Ferenc jogörökös - több mint 40 pályázatból választotta ki az elismerésre méltókat.

A kiállítás január végéig látható.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.