2013-ban történt a tragédia

A lampedusai hajószerencsétlenség emlékét őrző keresztet kapott a British Museum

A 2013-as lampedusai hajószerencsétlenség áldozatainak emlékét őrző kereszttel gyarapodott a londoni British Museum gyűjteménye: a különleges műtárgy a múzeum pénteken leköszönő igazgatója, Neil MacGregor utolsó szerzeménye az intézmény számára.

2015.12.18 16:16MTI

A lampedusai keresztet az olaszországi szigeten élő ács, Francesco Tuccio készítette és ajándékozta a múzeumnak.

Két évvel ezelőtt, 2013 októberében Lampedusa szigeténél kigyulladt és elsüllyedt egy eritreai és szomáliai menekülteket szállító hajó. Az utasok közül 151-én élték túl a katasztrófát és csaknem négyszázan vesztették életüket.

"Ez az egyszerű, ámde magával ragadó műtárgy értékes darabja lesz a múzeum gyűjteményének" - mondta Neil MacGregor, az intézmény pénteken leköszönt igazgatója.

Tuccio egy lampedusai templomban találkozott a hajószerencsétlenség néhány túlélőjével, és mivel nem tudott nekik egyéb módon segíteni, ezért mindegyikük számára készített egy, a reményt szimbolizáló keresztet a hajó roncsaiból - írta a BBC News.

Az ács Ferenc pápának is készített egy keresztet, majd miután a British Museum is felkereste, érdeklődvén, hogy odaadna-e egyet a már elkészült darabokból, Tuccio a londoni intézménynek is készített egy keresztet.

MacGregor, aki 2002-ben csatlakozott a múzeumhoz, elmondta, azért válik meg az igazgatói poszttól, mert már nem akar teljes állásban dolgozni, ugyanakkor továbbra is részt fog venni a múzeum különleges projektjeiben.

Vezetése alatt a British Museum a világ egyik leglátogatottabb intézményévé nőtte ki magát: 2002 óta az éves látogatószám 4,6 millióról 6,7 millióra növekedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.