A Budavári Önkormányzat aulájában, vasárnap este

Koncertsorozat a "svéd Ha:ndel" műveiből

A Hortus Musicus 99 barokk zenekar háromrészes sorozatot indít a Budavári Önkormányzat aulájában vasárnap este: a koncertekkel a 250 éve elhunyt zeneszerzőre, a "svéd Ha:ndelnek" is nevezett Johan Helmich Romanra emlékeznek - közölte Balogh Vera, az együttes egyik tagja az MTI-vel.

2008.10.23 10:31MTI

A fuvolaművész tájékoztatása szerint az első hangversenyen a Hortus Musicus 99 Johan Helmich Roman három triószonátáját, két csembaló- és egy fuvolaszonátáját mutatja be korhű hangszereken. 

A második esten, november 9-én hegedűre írt szólóművek hangzanak el, a november 23-i, harmadik koncerten pedig Károlyi Edit csatlakozik a zenekar tagjaihoz, Balogh Verához, a hegedűn játszó Feltein Attilához, a csellózó Karasszon Déneshez és Oláh Aino csembalóművészhez: a szoprán énekes egy kantátát és zsoltárokat énekel svédül.
 
Johan Helmich Roman (1694-1758) korának meghatározó jelentőségű zenésze volt. A Ha:ndel-kortárs Pepusch és Geminiani növendékeként szerzett nevet, 27 éves korában tért vissza hazájába, ahol hat évvel később a stockholmi Királyi Opera zenemesterévé nevezték ki. 

Megbecsült alkotója volt a drottningholmi királyi ünnepeknek, menyegzőknek. Ezekre kompozíciósorozatokat készített, amelyek nagy sikert arattak például Frigyes Adolf koronaherceg és Ulrika Lujza porosz hercegnő lakodalmán is.
 
A huszadik században Claude Génetay karmester fedezte föl ismét a svéd zene atyjának tartott zeneszerzőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.