Programajánló

Újévköszöntő tánckoncertet ad az ötvenéves Szolnoki Szimfonikus Zenekar

A nagyszabású koncerten a Nemzeti Énekkar és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus lép színre.

2015.12.05 21:30MTI

Tűzmadár címmel ad tánckoncertet január 9-én a Szolnoki Szimfonikus Zenekar a Tisza-parti város sportcsarnokában. Az újévköszöntő produkció egyben az idén ötvenéves zenekar jubileumi koncertje is.

Patkós Imre, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezető-szakmai igazgatója az eseményen elmondta, hogy az idén is csaknem háromszáz művész lép fel, valamint emlékeztetett: már évek óta kétezres közönséget vonz a szimfonikusok újévi hangversenye. Hozzátette: az idei tánckoncerten a zenében megrajzolt monda- és mesevilág, a hagyományok tisztelete, az egyetemes emberi értékek kapnak főszerepet. A produkcióban klasszikus, huszadik századi és kortárs komponisták művei is felcsendülnek, mint például Léo Delibes Coppéliája, Verdi Nabuccója, Edvard Grieg Peer Gyntje, a koncert címadó zeneműve, Igor Sztravinszkij Tűzmadara, Rossini Stabat Matere vagy Karl Jenkins Requiemje.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar vendége ez alkalommal a Magyar Nemzeti Balett, valamint újra találkozhat a közönség a Nagyvárad Táncegyüttes művészeivel. Új színt hoznak a produkcióba a Pécsi Balett és a Magyar Táncművészeti Főiskola táncosai. A nagyszabású koncerten a Nemzeti Énekkar, a Budapesti Ifjúsági Kórus és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus lép színre.

Ignácz Ervin, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a szimfonikusok Beethoven IX. szimfóniáját mutatják be december 14-én a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Közontban.

Felidézte, hogy a Szolnoki Szimfonikus Zenekar legelső hangversenye 1927-ben volt, Beethoven halálának századik évfordulója alkalmából. A zenekar 1965-ös megalakulása Bali József karmester kezdeményezésének is köszönhető. A fél évszázada működő együttes Jász-Nagykun-Szolnok megye egyetlen hivatásos szimfonikus zenekara, amelynek művészeti vezetője már nyolcadik esztendeje Izaki Maszahiro japán karmester - jegyezte meg Ignácz Ervin. Az együttes 2009-től I. kategóriás, 2012-től kiemelt minősítésű hivatásos szimfonikus zenekar - tájékoztatott az ügyvezető.

"Nemcsak a hangokon keresztül adjuk át a közönségnek a zenét, hanem vizuálisan is megjelenítjük tánc segítségével. Olyan atmoszférát szeretnénk teremteni, amelyben a közönség a látható zene élményével találkozik" - idézi az eseményen kiosztott közlemény Izaki Maszahiro karmestert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.