Programajánló

Virtuózok, hárfa- és orgonakoncertek a szekszárdi Filharmónia-sorozatban

Január 22-én - a magyar kultúra napján - a népszerű televíziós tehetségkutató verseny négy tehetséges résztvevőjét hallhatja a szekszárdi közönség.

2015.12.02 04:30MTI

A Virtuózok tehetségkutató verseny résztvevői, Vigh Andrea hárfaművész, Kovács Szilárd orgonaművész és a Budapesti Vonósok kamarazenekar is fellép a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szekszárdi koncertsorozatában, amely decemberben kezdődik a Művészetek Házában.

Az Augusz-bérlet 2015/16-os évadának programját ismertető keddi sajtótájékoztatón Szamosi Szabolcs, a Filharmónia ügyvezetője elmondta: a december 18-i nyitó előadáson Kovács Szilárd, a Pécsi Székesegyház orgonaművésze és a lírai szoprán énekesnő, Nyakas Orsolya Éva Fischer Annie-ösztöndíjas zeneakadémiai hallgató ad koncertet, amelyen - az advent jegyében - felcsendül Mozart Exultate jubilate című műve, valamint Alexander Gilman francia romantikus szerző egy szonátája is.

Az ügyvezető ismertetése szerint január 22-én - a magyar kultúra napján - a népszerű televíziós tehetségkutató verseny négy tehetséges résztvevőjét hallhatja a szekszárdi közönség: a harmonikán játszó Demeniv Mihály, a zongorista Rigó Roland, a hegedűs Sándor Zoltán és a fuvolista Csabay Zsuzsanna Virág Liszt-, Bartók- és Hubay-darabokat fognak játszani. Március 17-én Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész hangversenye a barokktól a kortárs szerzőkig merít a zeneirodalomból.

A sorozat záró eseményén Szamosi Szabolcs orgonaművészként is részt vesz a programban. Az ügyvezető saját koncertjéről azt mondta: az egyik legkiemelkedőbb hazai vonós együttes, a Budapesti Vonósokkal közös fellépésen elsősorban barokk kompozíciókat adnak elő; Albinoni Adagio című műve, Bach két brandenburgi versenye mellett Mozart-szonáták és Händel művei hangzanak el.

A szekszárdi koncerteken igyekeznek kihasználni a Művészetek Háza kitűnő akusztikáját és a koncerthelyiség kiváló orgonáját - jegyezte meg Szamosi Szabolcs.

Beszámolt arról is, hogy a Filharmónia Magyarország idén országszerte 18 városban indította el bérletes előadásait, amelyen 13 szimfonikus zenekar, 11 énekkar, 5 kamarazenekar és több száz szólista lép fel; a zenészek 30 ezer embernek 121 koncertet adnak. A szervezet ifjúsági előadásain több mint 250 ezer gyermek vesz részt az idei tanévben - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.