Mozi

Német és francia filmek vitték el a pálmát az Anilogue fesztiválon

A Fantomfiú című francia rajzfilm az egészestés animációk kategóriájában, Till Nowak Disszonancia című alkotása az animációs rövidfilmek kategóriájában bizonyult az év legjobb filmjének.

2015.11.30 02:27MTI
FB Official

A közönségdíjat a nézők szavazatai alapján az észt Chintis Lundgren Élet Hermannal című filmjének ítélték oda - tájékoztatta a fesztivál sajtófelelőse vasárnap az MTI-t.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Art+ Cinemában és a Szlovák Intézetben megrendezett fesztivál versenyprogramjában hat egészestés animáció szerepelt, a rövid animációk három blokkban versenyeztek.

A Fantomfiú című rajzfilm francia rendezőpárosa, Alain Gagnol és Jean-Loup Felicioli a fesztivál 13 éves történetében immár második alkalommal vitte el a fődíjat. A nemzetközi zsűri tagjai - köztük Temple Réka rajzfilm-producer - úgy döntöttek, hogy a román Anca Damian új filmjét, a Varázshegy című animációs dokumentumdrámát különdíjjal jutalmazzák.

A rövidfilmes zsűri három tagja egy-egy különdíjat is kiosztott. M. Tóth Géza filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora a portugál David Doutel és Vasco Sa festmény-animációját, a Korom című filmet részesítette elismerésben. Stephan Roelants luxemburgi rajzfilm-producer (A tenger dala, Ernest és Celestine, Pánikfalva) a német Florian Grolig filmjének, A távolban című alkotásnak adott különdíjat. Björn Bartholdy, a kölni CGL professzora a francia Frank Ternier 8 golyó című rajzfilmjének értékeit emelte ki a különdíj odaítélésével.

Az Anilogue szakmai elismerése idén kétezer eurós pénzjutalommal párosult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.