Programajánló

Bojtorján-életműkoncert hétfőn a Müpában

Csavargódal címmel tart életműkoncertet a Bojtorján együttes hétfőn a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

2015.11.30 00:23MTI
FB Official

A Magyarországon a hetvenes-nyolcvanas években rendkívül népszerű eastern country stílus egyik legjobb zenekara 27 év után lép újra színpadra - szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

A Bojtorjánban Pomázi Zoltán (gitár, ének), Vörös Andor (steelgitár, bendzsó, mandolin, ének), Kemény Győző (hegedű, konga, ének), Buchwarth László (akusztikus gitár, mandolin, ének) és Barna Zoltán (dob, ének) szerepel. A zenekar 1977-ben alakult, 1981-ben jelentette meg első - és legfontosabb - lemezét Csavargódal címmel. A lemez producere Szörényi Levente volt, az akkor szintén a country műfajában alkotó Fonográf együttes frontembere. A Történetek című anyag 1983-ban jött ki.

A csapatot a nyolcvanas évektől Európába és Amerikába egyaránt többször meghívták játszani, fesztiválokra és turnékra. Felléptek Nashville-ben, a világ legnagyobb countryzenei fesztiválján, ahonnan BMI-nagydíjjal tértek haza. Az Egyesült Államokban éveken keresztül ismert volt a zenekar, zenéltek a legnépszerűbb televíziós showműsorban, a David Letterman Show-ban, de játszottak együtt Jerry Lee Lewis-zal, Carl Perkinsszel és Johnny Cash-sel is. A Bojtorján az egyedüli magyar együttes, amely koncertet adott a londoni Wembley Arénában. Itthon az együttes gyereklemezeket is készített, kísérte Halász Juditot.

Az együttes klasszikus felállása a nyolcvanas évek végén széthullott, a tagok között pereskedés is volt a névhasználat miatt - Pomázi Zoltán a kilencvenes évek végétől Új Bojtorján néven zenélt különböző társakkal. November 30-án az életműkoncerten elhangzik egy új dal, és megszólal valamennyi nagy sláger, köztük a Csavargódal, az Ahol a lusta folyó..., a Vigyázz magadra, fiam, az Összetartozunk vagy az Úgy szeretném. A zenekar játszani fog karácsonyi lemezéről is.

A közreműködők között lesz Pintér Zsolt (hegedű, mandolin), Szlovák László (öthúros bendzsó), Tóth András (elektromos gitár), Szula Miklós (basszusgitár), valamint egy vonósnégyes, illetve a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorban feltűnt Csabay Zsuzsanna Virág fuvolista.

A koncertből hanganyag és DVD is készül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.