Dalol

Edit Piaf és a francia sanzon örök

Egyedülálló show műsorral ünnepli Edith Piaf születésének közelgő századik évfordulóját egy francia produkció.

2015.11.29 14:57ma.hu

Az előadás természetesen a sanzonok világába kalauzol, megidézi a világhírű díva dalait, miközben hatalmas kivetítőn róla készült fotókat is láthatnak a nézők. A nagyszabású színházi előadás néhány hét múlva Budapesten is látható majd.

MTI/FRK

Edith Piaf 1915. december 19-én született Párizsban. Szülei alkoholisták voltak, a kislányt először egy bordélyház tulajdonosnőjére bízták, majd mivel cirkuszi artistaként apja nem vette sok hasznát, az utcán énekelve próbált pénzt keresni. Később többen patronálták, a Piaf nevet, ami verebet jelent, egyik támogatója találta ki.

A kerek évforduló alkalmából nagyszabású színházi előadás járja a világot, hogy bemutassa Edith Piaf munkásságát, és korának szellemiségét. A produkcióban természetesen sanzonok hangzanak el, és eddig nem látott fotókat vetítenek. Az előadás december végén három alkalommal itthon is látható lesz.A Piaf-dalokat a harminc esztendős francia énekesnő, Anne Carrere adja elő, akinek nem csak énekhangja, de stílusa, kisugárzása is magával ragadó.

Bár Edith Piaf csak egy van, de Anne Carrere előadásmódja méltó hozzá, nyilatkozta Piaf egykori barátja.Edith Piaf és a francia sanzon örök. Legnagyobb kultusza természetesen Franciaországban van a komoly mondanivalójú, sokszor költők verseit megzenésítő, jellegzetes daltípusnak, amely a 19-20. század fordulóján keletkezett, a párizsi mulatók és kabarék világában, s amely egyfajta életérzést is tükröz: a közép- és nagypolgárság gondtalan, nagyvilági életét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.