76 éves

Az idén is, negyvenedszer is Karel Gott lett a csehek csalogánya

A zenekarok mezőnyében a Kabát együttes végzett az első helyen, amely jó egy évtizede a legnépszerűbb együttese Csehországnak.

2015.11.29 09:12MTI
Forrás: Youtube

Az idén is Karel Gottot választották meg az év énekesének Csehországban.

A nézői szavazatok alapján évente kiosztott könnyűzenei Cseh Csalogány díjat a férfi énekesek kategóriájában az idén 76 éves, külföldön is jól ismert és elismert művész szombaton este vette át a prágai nemzeti operában. Ugyanakkor Karel Gott lett a szavazás abszolút győztese is, mert nála több szavazatot egyetlen más énekes vagy zenekar sem kapott.

A jubileumi, immár ötvenedik alkalommal átadott népszerű díjat, amely 1964-től 1991-ig az Arany Csalogány, majd egy éves szünet után 1993-tól máig pedig a Cseh Csalogány nevet viseli, a gyakran "Kelet Sinatrájának" nevezett Gott ezúttal negyvenedik alkalommal szerezte meg.

Karel Gott jelenleg súlyos beteg - nyirokcsomórák miatt kemoterápiás kezelést kap a prágai Egyetemi Kórházban - ezért részvétele a nagy népszerűségnek örvendő rendezvényen az utolsó pillanatig nem volt biztos.

A férfi énekesek kategóriája a díjkiosztón az utolsó, és Gott csak néhány perccel előtte érkezett meg felesége kíséretében a színházterembe. Miután bejelentették győzelmét és Gott a színpadra lépett az opera közönsége hosszú percekig felállva vastapssal és éljenzéssel köszöntötte az énekest, s ugyanilyen ovációk kísérték távozását is a színpadról.

A kemoterápiás kezelés következtében arcában láthatóan megváltozott énekes mosolyogva, meghatódva mondott köszönetet mindenkinek, aki rá szavazott, és hangsúlyozta, hogy rajongói segítsége betegségében "a legjobb infúzió" számára. Orvosai szerint Gott kemoterápiás kezelése újabb szünetekkel várhatóan áprilisig tart majd.

Az Arany Csalogány első évfolyamában, 1964-ben Gottot választották meg a legjobb férfi énekesnek.

A cseh sajtóban közölt statisztikák szerint Karel Gottnak eddig összesen 288 lemeze és más hanghordozója jelent meg, számos hanghordozó több kiadásban, változatban, illetve külföldön is.

A női énekesek kategóriájában az idén is Lucie Bílá vitte el a pálmát, immár tizennyolcadszor. A zenekarok mezőnyében a Kabát együttes végzett az első helyen, amely jó egy évtizede a legnépszerűbb együttese Csehországnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.