Nóta

Iva Bittová muzsikájával fűszerezett újcirkusz produkció érkezik a Trafóba

Az idén - Iva Bittová morva származású, Egyesült Államokban élő hegedűművész, énekes élő játékával fűszerezett újcirkusz produkciót láthatnak az érdeklődők december 4-én és 5-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában, majd december 6-án Bittová szólókoncerttel is megörvendezteti magyarországi rajongóit.

2015.11.30 06:30MTI

A Compagnie du Poivre Rose Rózsabors című előadásában Iva Bittová élőben hegedül és énekel, miközben öt további előadó cirkuszi mutatványokkal meséli el egy bálra készülő család történetét. A vödörakrobatika, a légtornász mutatványok, a tánc, a zene és a humor együttese abszurd falusi idillt teremt a színpadon - olvasható a Trafó által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A társulat körüljárja a férfiasság és a nőiesség kérdését, a végeredmény annyira paradox, mint a rózsabors maga: a nők szépek ugyan, de nyersek, a férfiak táncolnak, de harapnak.

A Rózsaborsban szereplő karakterek mind kicsit kajlák és zavarodottak, a genderkódokat fonákjára fordítják: a férfi lehet esendő, a nő erős, és még légiesnek sem kell lennie ahhoz, hogy sikerüljenek a cirkuszi mutatványok. A produkciót csehovi illat lengi be, keveredik az irónia és a burleszk, a szláv zene balkáni romantikával fűszerezi az előadást - olvasható az ismertetőben.

A Poivre Rose (Rózsabors) társulat megalakulásának története igen kalandos: két alapítója, Claudel és Valérie nagyszülei közösek, de szüleik tizenheten voltak testvérek, így nem volt lehetetlen elkerülnie egymást a két unokatestvérnek. Végül nagymamájuk temetésén derült ki, hogy két cirkuszos is van a családban.

A nagy találkozás nemcsak a családi kötelékek ápolásával folytatódott, hanem azon nyomban társulatot alapítottak. Maguk mellé vettek két belga és egy francia artistát, kiegészültek Iva Bittovával, és megalkották első produkciójukat, a Rózsaborsot.

A két előadást követően Bittová szólókoncertet is ad a Trafóban. A művész már-már hazajár Magyarországra, sokan a Mediawave Fesztivál egyik házigazdájaként tekintenek rá. Az énekes-hegedűs színésznő mágikus atmoszférateremtő képességgel rendelkezik, és közben ezerféle eszközt használ a zenéjében: a bölcsődalokhoz illő anyai lágyság, a pajkos kacérkodás és a rikácsoló hisztéria mind-mind helyet kap a művészetében.

A december 6-i koncert előtt forralt borral, sült gesztenyével és bérletakcióval vár mindenkit a Trafó Kortárs Művészetek Háza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.