Örökségvédelem

Befejeződtek a gyulai Almásy-kastély építészeti munkálatai

Befejeződött a gyulai Almásy-kastély építészeti rekonstrukciója. A következő hetekben a kiállításokat rendezik be, majd elindul a múzeummá avanzsált épület próbaüzeme. A nagyközönség a tervek szerint március közepétől tekintheti meg a felújított kastélyt.

2015.11.29 06:30MTI

A körülbelül két éves kivitelezés során a 18. században épült kastélyban Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban - A gyulai Almásy-kastély évszázadai elnevezéssel hozták létre a főúri családok mellett az őket kiszolgáló cselédség életét is bemutató tárlatot.

Virág Zsolt projektmenedzser az MTI-nek elmondta: 2011-ben a munka levéltári, képtári és helyszíni régészeti kutatással kezdődött, ugyanis "egy rozsdás vasszög sem maradt meg az egykori értékekből". Az Almásy- és a Wenckheim-család ma élő leszármazottai családi fényképalbumok átadásával és az 1939-1945 közötti emlékeik elmesélésével sokat segítettek a kutatóknak - tette hozzá.

A múzeum kialakításakor az interaktivitásra helyezték a hangsúlyt, a látogatók kipróbálhatják majd, mekkora munka lehetett a családi ezüst takarítása, hogyan történt a korabeli cipők tisztítása, de meg lehet majd emelni a szobalányok által naponta cipelt vasalókat is - közölte.

Hozzátette: a kastély emeleti helyiségeiben - ahol a versailles-i palotához hasonlóan egy ponton állva valamennyi szobát be lehet látni - tematikus termeket alakítanak ki, így szólnak majd kiállítások a korabeli higiéniáról, a divatról, a fűtési lehetőségekről, de bemutatják egyebek mellett a barokk konyhát is.

Emellett múzeumpedagógiai műhelyet és történelmi játszóházat, turisztikai információs központot, egy toronykilátót, ajándékboltot és cukrászdát is kialakítottak - folytatta. "Lesz saját Almásy-Wenckheim-csokoládé, de meg lehet majd kóstolni a korabeli receptek alapján készített ételeket is. A toronykilátó pedig igazi kuriózum lesz, más alföldi kastélynak ugyanis nem nagyon voltak tornyaik" - mondta.

Virág Zsolt kiemelte: terveznek éjszakai kastélylátogatásokat is, az épület revitalizált parkjából pedig esténként a látogatók megtekinthetik a díszkivilágítást és a speciális árnyjátékot.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta: a kastélyt - amelyet 1959-ben csecsemőotthonná alakították, majd évtizedekig üresen állt - az utolsó pillanatban sikerült megmenteni az enyészettől. "Nemcsak turisztikai attrakció épült, hanem egy műemlékvédelmi beruházás is zajlott. Síkvidéki, gótikus téglavárral szemben 300 éves kastély sehol máshol nem látható az országban, Európában sem igazán" - jelentette ki.

A beruházásra három ütemben összesen 2,4 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a város. A projekt kapcsán 23 új munkahely jön létre, a látogatószám a tervek szerint 2020-ra eléri a 48 ezer főt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.