A Béres-csepp feltalálója

Béres József életútjáról mutatnak be dokumentumfilmet hétfőn

A film rendezői évtizedek óta foglalkoznak a 2006-ban elhunyt Széchenyi-díjas kutató, a Béres-csepp feltalálójának munkásságával, akinek gondolkodásmódja "egyfajta példa, belső hit, reménykeltés a reménytelen helyzetekben".

2015.11.28 22:30MTI

Béres József életútja címmel mutatják be Kabay Barna és Petényi Katalin új dokumentumfilmjét hétfőn a budapesti Duna Palota dísztermében - közölték a készítők az MTI-vel.

A közlemény szerint a film rendezői évtizedek óta foglalkoznak a 2006-ban elhunyt Széchenyi-díjas kutató, a Béres-csepp feltalálójának munkásságával, akinek gondolkodásmódja "egyfajta példa, belső hit, reménykeltés a reménytelen helyzetekben".

A Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült 50 perces dokumentumfilm kortársak személyes vallomásain és archív felvételeken, Béres József visszaemlékezésein keresztül idézi fel a kutató kihívásokkal, megpróbáltatásokkal teli életét és küzdelmét.

Mint a közlemény fogalmaz, a mai világban különös szükség mutatkozik arra a morális értékrendre, amelyet Béres József humanista életszemlélete felmutatott az emberek számára. Elhivatottsága még életében legendává nemesítette alakját.

Béres József 1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményét, a Béres-cseppet, amelynek hivatalos elfogadtatásáért hosszú és küzdelmes harcot kellett vívnia. Az 1970-es években az egész országból özönlöttek hozzá a betegek a gyógyulás reményében, a Béres-csepp sikeresnek mutatkozott a halál árnyékában élő emberek egészségének javításában - idézi fel a közlemény.

1975-ben sarlatánsággal és kuruzslással vádolták meg, házkutatást tartottak otthonában és laboratóriumában, azonban a kutató a támadások ellenére is kitartott. Végül még a Kádár-rendszerben, 1978-tól engedélyezték találmányának forgalmazását gyógyhatású készítményként.

A film elkészültében közre működött ifjabb Béres József, Béres Klára és Pozsgay Imre, volt politikus és miniszter is. Az operatőr Tóth Zsolt, Halper János és Havasi József volt, a zenéért Edőcs Tamás felelt. A produceri munkát Kabay Barna végezte.

Az alkotás beszélgetéssel egybekötött hétfői díszbemutatójának díszvendége ifjabb Béres József és Béres Klára lesznek, az eseményen Edőcs Tamás (fuvola) és Mocsári Emma (zongora) fog zenélni. A Béres József életútja című filmet december 20-án a Duna World csatorna is levetíti - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.