Nívó

Princess Margriet-díjjal ismerték el a Krétakör tevékenységét

Európa egyik legfontosabb kulturális díjával, az Európai Kulturális Alapítvány Princess Margriet díjával ismerték el a Krétakör elmúlt években végzett tevékenységét.

2015.11.28 03:30MTI

A Krétakör 2008-ban komoly változáson ment keresztül, amikor színházi műhelyből társadalmi és szociális kérdésekkel foglalkozó szervezetté alakultak - idézik fel az Európai Kulturális Alapítvány által megbízott kommunikációs ügynökség közleményében.

A European Cultural Foundation (Európai Kulturális Alapítvány; ECF) Princess Margriet díját (ECF Princess Margriet Award for Culture) Margit holland hercegnő tiszteletére hozták létre, aki korábban a szervezet elnöke volt és nagy odaadással támogatta a kultúra demokráciában betöltött szerepét.

A szervezet minden évben két díjat ítél meg: idén a digitális kultúrával foglalkozó spanyol Medialab-Prado mellett azért nyert a Krétakör, mert innovatív módszerekkel arra törekszenek, hogy minél többen képesek legyenek az őket körülvevő társadalmat komplexen értelmezni és saját érdekeiket érvényesíteni.

"Középiskolákban végzett munkájuk különösen fontos, hiszen olyan fiatalokkal kerülnek kapcsolatba, akiknek így lehetősége nyílik arra, hogy hallassák a hangjukat" - írja indoklásában a díj zsűrije, amelyben olyan neves szakemberek foglalnak helyet, mint Chris Dercon, a londoni Tate Modern igazgatója.

"A díj annak elismerése, hogy jól döntöttünk, amikor 2008-ban profilt váltottunk, és megkezdtük a korábban Európa szerte elismert színházi társulat társadalmi műhellyé való átalakítását. Megérte vállalni a küzdelmet. Bár sosem kételkedtünk abban, hogy jó úton járunk, mindig is hiányzott némi bátorítás, amelyet most megkaptunk" - mondta a közlemény szerint az elismerésről Schilling Árpád, a Krétakör alapítója és művészeti vezetője.

Az elmúlt években olyan projektek jöttek létre, mint a társadalmi egyenlőtlenségeket a résztvevő fiatalok bevonásával kutató és kezelő Szabadiskola; az Európa Kulturális Fővárosa Pécs keretében létrejött Utópia Kollégium; a ferencvárosi iskolákban a diákok és pedagógusaik összefogásával megvalósított Tanulj, Alkoss, Gondolkozz! projekt; vagy éppen a MOBIL című, iskolai térben játszott színházi-nevelési reality.

"Amikor színház-pedagógiai foglalkozást, vitafórumot vagy szabadtéri eseményt hozunk létre, mindig az a cél, hogy az előre közösen kialakított keretek között a résztvevők maximális szabadságra tehessenek szert. Amit az Alapítvány csinál, az nem színház, hanem közösségfejlesztés. A Krétakör a lehetőség manifesztuma, annak deklarációja, hogy mindig van remény" - tette hozzá Schilling Árpád a közlemény szerint.

A Krétakör Alapítvány a díjat 2016. március 15-én Amszterdam legimpozánsabb színházában, a Stadsschouwburgban fogja átvenni Margit hercegnőtől a királyi család tagjainak és az európai kulturális élet képviselőinek a jelenlétében.

FB Official

A díj a Krétakör számára az alapítvány harmadik korszakának kezdete is. Míg 1995 és 2008 között a színházi társulat, 2008 és 2015 között a színházi rendezések és társadalmi projektek együtt adták a fő irányvonalat, most a második időszak is lezárul, amely korszak utolsó eseménye a november 30-án bemutatásra kerülő A harag napja című előadás lesz. E premiert követően a Krétakör Alapítvány innovatív eszköztárát teljes mértékben közösségi projektek javára fordítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.