Programajánló

Több száz éves főúri játékokat mutat be az Iparművészeti Múzeum kiállítása

A Főúri játékok - az ostáblától a kártyákig című tárlat páratlan minőségű, főként a 18. századból származó játékokat sorakoztat fel a múzeum gyűjteményéből.

2015.11.26 03:30MTI

Több száz éves főúri játékok láthatók az Iparművészeti Múzeum nagytétényi kastélyának új, a karácsonyi programsorozathoz kapcsolódó kiállításán, melyről Horváth Hilda kurátor beszélt az M1 aktuális csatornán szerdán.

A Főúri játékok - az ostáblától a kártyákig című tárlat páratlan minőségű, főként a 18. századból származó játékokat sorakoztat fel a múzeum gyűjteményéből. Tábla- és kártyajátékok, kockavetők, játékdobozok és a ma már szokatlannak tűnő díszítéssel kialakított kellékek között a legkorábbi szétnyitható játéktábla a 16. század végéről származik. Az elefántcsont- és ébenfaberakással készült tárgyat a kései reneszánsz ornamentikája díszíti.

Horváth Hilda elmondta, ezeket a régi játékokat gyakran egyáltalán nem használták: a főúri kincstárak részei voltak, hiszen gyakran különleges anyagokból, különböző technikákkal, például arany-, ezüst vagy zománcdíszítéssel készültek. Gyakran ábrázoltak állatfigurákat, arcképeket, hadi eseményeket is.

Sőt, bizonyos esetekben egyáltalán nem a gyermekek szórakoztatását szolgálták: gyakoriak a felnőtteknek szánt, pikáns díszítésű táblák és játékkellékek is.

A kiállítás január 24-ig látható a nagytétényi kastélyban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.