Születésnap

Döbbenet: Woody Allen - 80! Öt klasszikussal tiszteleg az Uránia

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a sorozatot december 1-jén, kedden este 7 órakor a négy Oscar-díjjal elismert Annie Hall (1977) nyitja.

2015.11.25 09:02ma.hu
Forrás: Uránia

Woody Allen idén ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorára tűzi életművének öt kiemelkedő filmjét. A vetítéssorozatot december 1-jén az Annie Hall nyitja, a filmet magyar szinkronnal, 35mm-es filmszalagról vetítik.

1935. december 1-jén Brooklynban napvilágot látott korunk egyik legjobb forgatókönyvírója és filmrendezője, aki olyan iróniával és játékos kedvvel beszél az élet legfontosabb dolgairól - identitásról, vonzalomról, múltról, bűnökről és vétkekről, istenről és emberről, az alkotásról és a mindezekkel kapcsolatos szorongásairól -, mint senki más.

Woody Allen születésnapja alkalmából az Urániában retrospektív sorozat keretében vetítik rendkívül gazdag életművének öt darabját. A vetítéssorozathoz később országszerte számos további mozi csatlakozik, többek között Szegeden, Egerben, Miskolcon, Kecskeméten, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Békéscsabán és Szolnokon is lesznek vetítések.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a sorozatot december 1-jén, kedden este 7 órakor a négy Oscar-díjjal elismert Annie Hall (1977) nyitja, amelyet alig néhány hete minden idők legviccesebb forgatókönyvének választott az Amerikai Írók Céhe. Az ünnepi alkalmon meglepetés várja a nézőket, akik a következő hetekben további négy Woody Allen-klasszikust tekinthetnek meg: december 15-én a Manhattan (1979), január 12-én a Hannah és nővérei (1986), január 26-án A Jade skorpió átka (2001), február 9-én pedig a Hollywoody történet (2002) kerül a vászonra.

A válogatásban felvillannak a mester kedvenc témái - szerelmi és bűnügyi bonyodalmak, alkotói válságok és mély önvizsgálatok -, és felvonulnak a legfontosabb alkotó- és színésztársai. A sorozat első két darabját a legendás magyar szinkronnal vetítik - Woody Allen magyar hangja Kern András -, a másik három filmet eredeti nyelven, magyar felirattal láthatják az érdeklődők.

A fővárosi vetítésekre jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.