A Rippl-Rónai Múzeumban

Egry József-emlékkiállítás nyílik Kaposváron

Az emlékkiállítás Kaposváron február 28-ig nézhető meg.

2015.11.25 07:58MTI
Forrás: Youtube

Egry József, a fény festője címmel nyílik kiállítás pénteken Kaposváron a Rippl-Rónai Múzeumban.

A Balaton festőjeként is emlegetett, egyik legnagyobb hatással bíró modern magyar festő képeit most először láthatja a kaposvári közönség, köztük az 1930-ban készült Szivárvány című alkotást, amelyik a művész egyik legjelentősebb és legnagyobb méretű munkája.

A csaknem negyven festményt bemutató tárlat anyagát a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kölcsönözte a kaposvári múzeumnak, cserébe a világhírű kaposvári festőművész, Rippl-Rónai József hozzávetőleg ugyanannyi festményéért, amelyeket a Szépség vonzásában címmel mutatnak be a nagyközönségnek.

Dohnál Szonja, a veszprémi múzeum művészettörténésze, a kaposvári tárlat kurátora az MTI érdeklődésére elmondta: a mintegy 60 darabból álló gyűjteményükből igyekezett úgy válogatni, hogy a művész minden alkotói korszakába bepillantást nyerjenek a látogatók, bemutatva ezzel azt a változást is, ami az évtizedek során jellemezte Egry József fényábrázolását.

Egry József alkotói munkásságának csúcspontja a Szivárvány című festmény, amely tulajdonképpen már nem is tájábrázolás, hanem a mindenség megjelenítése - fogalmazott a kurátor az első világháború után a Balaton északi partján letelepedett, jelenleg emlékházként és műveinek állandó kiállítóhelyeként működő badacsonytomaji ház egykori lakójának egyik legismertebb művéről.

A kiállítás kurátora úgy vélekedett: aki látta Egry József képeit, az utána másként, egy kicsit az ő szemével látja a Balatont.

Egry József (1883-1951) a modern magyar festészet egyik legkiválóbb, 1948-ban Kossuth-díjjal elismert mestere. Alkotóművészetének leghosszabb időszaka a Balatonhoz kötődik. Kedvelt motívumait - a tó végtelen víztükrét , a Badacsonyt, a kilátást Fonyód felé, a balatoni párás fényeket és a szőlőhegyet - újra meg újra megfestette. A táj fénnyel átitatott, állandóan változó atmoszféráját egy általa kifejlesztett technikával, az olaj és a pasztell keverésével örökítette meg.

Az emlékkiállítás Kaposváron február 28-ig nézhető meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.