Gothic rock

A Cure jövő ősszel ismét Budapesten koncertezik

A gothic rock kultikus zenekaraként számon tartott angol Cure ad koncertet jövő ősszel Budapesten. A frontember Robert Smith által vezetett csapat 2016. október 27-én csaknem négy évtizedes eddigi története során negyedszer lép fel Magyarországon, ezúttal a Sportarénában.

2015.11.24 06:30MTI

A Cure 2016 őszén tizenhét országban összesen harminc koncertet ad a kontinensen, ez lesz az első turnéjuk nyolc év után - közölte a szervező Live Nation hétfőn az MTI-vel. Az őszi európai turnét májusban és júniusban megelőzi egy 19 állomásos észak-amerikai koncertsorozat.

Az 1976-ban alapított zenekart a hetvenes évek végén megjelentetett dalaik alapján a postpunk és az újhullám vonalához sorolták, de a nyolcvanas évek elején zenéjükben egyre több sötét téma került előtérbe, ami miatt a gothic rock színtérhez kapcsolódtak. A zenekart gyakorlatilag egy személyben jelentő Robert Smith énekes, gitáros, dalszerző a nyolcvanas évek közepén talált rá a jellegzetes cure-os stílusra, amely ezt a világot popzenei elemekkel ötvözi.

A Cure ezzel a poprock szupersztárjává vált, olyan óriási slágerek fűződnek a zenekarhoz, mint a Just Like Heaven, a Lovesong, a Boys Don't Cry, a The Love Cats, a Friday I'm in Love vagy a Lullaby. A csapat összesen 13 stúdióalbumot, öt koncertanyagot, tíz EP-t és több mint harminc kislemezt jelentetett meg, ezek összesen több mint 30 millió példányban keltek el. A legsikeresebb lemezek között szerepelt a Pornography (1982), a The Head On The Door (1985), a Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me (1987), a Disintegration (1989) és a Wish (1992).

Az elmúlt hét évben főleg Londonban léptek fel, illetve a legnagyobb európai fesztiválokon.

A The Cure Tour 2016 során Robert Smith mellett Simon Gallup (basszusgitár), Jason Cooper (dob), Roger O'Donnell (billentyűs hangszerek) és Reeves Gabrels (gitár) szerepel a zenekarban. A programban a négy évtizedes pályafutás kedvencei, ritkaságai és néhány, még kiadatlan dal egyaránt szerepel.

Az együttes eddig háromszor lépett fel Magyarországon, mindannyiszor óriási sikerrel: 1989-ben a Kisstadionban, 2002-ben a Sziget fesztiválon (esőben) és 2005-ben a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN).

A teljes jövő őszi turnén, így Budapesten is a Twilight Sad lesz a Cure előzenekara.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.