Programajánló

Idén is megrendezik az Izraeli Filmhetet december elején Budapesten

A sokszínűség a témája az idei Izraeli Filmhétnek december 3. és 9. között, amikor összesen dokumentum- és játékfilmet vetítenek Budapesten, a Puskin moziban.

2015.11.21 03:33MTI

Az izraeli nagykövetség és az Izraeli Kulturális Intézet együttműködésében megvalósuló filmhéten a korábbi évekhez hasonlóan közönség- és szakmai sikereket aratott izraeli filmeket vetítenek.

Az összegzés idézi Ilan Mor nagykövetet, aki kiemelte, hogy a 19. alkalommal megrendezendő filmhét az izraeli társadalom sokszínűségét mutatja be. "Izrael 67 éve független, demokratikus, modern és innovatív ország, amely még mindig számtalan belső és külső társadalmi és biztonsági kihívással szembesül. A széleskörű filmválasztás bemutatja az ortodoxok és a világiak, az arabok és zsidók közötti kapcsolatokat, valamint a nemek közötti egyenlőséget. Bepillantást nyújt továbbá a bevándorlók és a politika világába is".

A tájékoztatás szerint a filmhét egyik legnagyobb sikerének ígérkezik a Dancing Arabs című alkotás, amely azt mutatja be, hogy a Közel-Keleten élni identitás kérdése. Hosszú története van a régiónak, amely összefonódott a birtoklásáért folyó küzdelemmel, spirituális és vallási kötelékekkel, félelemmel, terrorral, valamint a kegyelem, a remény és a megosztó gyűlölet pillanataival.

A film főszereplője Eyad, egy izraeli palesztin fiú, aki Tira városából Jeruzsálembe, egy neves zsidó bentlakásos iskolába megy. Új iskolájában a nyelv, a kultúra és az identitás kérdéseivel kell megküzdenie, valamint életben kell maradnia és meg kell találnia a helyét egy háború sújtotta vidéken. Eyad idegennek és elidegenítettnek érzi magát. Ráeszmél, hogy személyes áldozatokat kell hoznia ahhoz, hogy eloszlassa az emberek aggodalmait, hogy elfogadják, hogy szerethessen, valamint ami mindennél fontosabb, hogy tartozhasson valahová - tartalmazza az összegzés.

A közlemény kiemeli még a Csakis New Yorkban című filmet, amelyben a harmincas éveiben járó Arafat Sulliman megpróbálja rendbe hozni lecsúszott életét és véget vetni pornóújság-függőségének, miközben szülei akarata ellenére palesztin lányokkal próbálják összeboronálni. Kicsapongásai egyikének végén a szülők toleranciáját feszegetve hazavisz egy új lányt, aki izraeli.

Ez a Jordániában született és Brooklynban nevelkedett Ghazi Albuliwi második filmje. Albuliwi íróként, rendezőként és színészként is dolgozik, a Filmmaker Magazine egy évtizede őt nevezte meg az amerikai független filmművészet egyik legígéretesebb hangjaként.

Közkívánatra ismét műsorra kerül a nagysikerű dokumentumfilm, A zöld herceg - A Hamasz fia. A valós tényeken alapuló thriller Moszab Hasszán Juszefről, a Hamasz egyik vezetőjének fiáról szól, aki az izraeli hírszerzést különösen fontos információkkal látta el. A "Zöld Herceg" kódnevű férfit sikerült beszervezni és egy évtizeden át saját népe ellen kémkedett. Terror, árulás, pokolian nehéz döntések és egy politikai szembenálláson is átívelő barátság története ez a film.

A filmek többségét héber nyelven, magyar felirattal vetítik, a filmhét részletes programja a Puskin mozi honlapján olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.