Zene és élmény a Dominikánus Házban!

Dutar: Idegen vendég lemezbemutató koncert

Első lemezét (Idegen vendég) mutatja be kedd esti koncertjén a Dutar. A 2004 óta működő duó - amely olykor trió, kvartett vagy akár kvintett formájában is játszik - október 21-én 19 órakor a Dominikánus Házban lép fel, kiegészülve zenészbarátokkal, táncosokkal.

2008.10.20 15:20ma.hu

Az együttes neve találóan fejezi ki az alapfelállást – jelentése "két húr": az egyik Csőke Renáta énekhangjaként rezdül meg, a másikat Kopeczky Péter szólaltatja meg, aki fúvós és húros hangszereken társul énekese mellé. E két húr összhangzásából születik meg az a dutar nevű hangszer, melynek gyökerei Perzsiába és Közép-Ázsiába nyúlnak vissza, Pécsett azonban neve a duóéval forrott egybe. 

Alapítói mindketten a Babits Gimnázium tanárai, akik életében a zene nélkülözhetetlen kifejezésformát jelent. Dalaik műfaja nem határozható meg egyértelműen – muzsikájuk a népzene, a világzene és az énekelt vers világát ötvözi. A különféle népek zenéje kimeríthetetlen forrás, mellyel örömest kísérletezik saját szája íze szerint a duó. 

Emellett kiváló költők csodálatos verseit szólaltatják meg, keresve az izgalmat a szöveg és a dallam szabadságában. Mindebből ízelítőt kaphat a lemezbemutató koncert közönsége, amely meghallgathatja a duó és a hozzá társuló ifjú zenészbarátok "szép, őszinte, földi és földön túli világokat összekötő" muzsikáját, megfűszerezve a Misina Néptáncegyüttes táncosainak közreműködésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.