Filmművészet

Megalakult a Felvidéki Magyar Moziklub

Célja, hogy közelebb hozza és elérhetőbbé tegye a magyar filmművészetet a Felvidék magyarok lakta településein

2015.11.14 05:26MTI

"Részint szeretnénk feleleveníteni azt a mára szinte kihalt hagyományt, hogy a kisebb települések lakosai számára is helyben és a legmagasabb műszaki szinten legyen elérhető az audiovizuális kultúra. Másrészt ennek keretében elsődlegesen a magyar filmművészet alkotásait akarjuk ismertté tenni a felvidéki magyar néző számára" - mondta Őry Péter, a Pro Civis polgári társulás elnöke, a kezdeményezés egyik ötletgazdája a Rákóczi Szövetség, a Mozgó Mozi Kft. és a Pro Civis társulás közös felvetése alapján tető alá hozott kezdeményezésről.

Mint hozzátette, a moziklub keretében gyermek-, ifjúsági, ismeretterjesztő és játékfilmeket is bemutatnak. Felvidék-szerte folyamatosan minél több magyarok lakta településre szeretnének eljutni, az első szakaszban a dunaszerdahelyi, a komáromi és a galántai járások településein lesznek megállóik. Az első vetítést november 19-én Csallóközcsütörtökben (Stvrtok na Ostrove) tartják.

"A Moziklubnak eddig nagyon pozitív visszhangja van a települések önkormányzatai részéről, a kezdeményezést szeretnénk hosszú távon fenntartani" - mondta Őry Péter. Hozzátette: mivel célkitűzésük, hogy a magyar kulturális értékek továbbadásával ezen a módon is hozzájáruljanak a helyi magyar közösségek megmaradásához, a vetítéseken való részvétel térítésmentes lesz, azok anyagi kereteit támogatásokból teremtik elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.