A Koh-i-noor-gyémántot

India visszaköveteli Angliától a koronaékszerek egyik ékkövét

Indiai üzletemberek és művészek egy csoportja harcot indított azért, hogy Nagy-Britannia adja vissza Indiának a brit koronaékszerek egyik ékkövét, a 105 karátos Koh-i-Noor-gyémántot.

2015.11.10 18:33MTI
Wikipedia/Chris73

A gyémánt egyike azoknak a műkincseknek, amelyek kétes körülmények között kerültek el Indiából. A brit kormány eddig az ovális alakú, halványlila színű gyémánt visszaszolgáltatására irányuló minden kísérletet visszavert.

A visszaszolgáltatás kezdeményezői brit ügyvédi irodát bíztak meg azzal, hogy az ügyet a londoni felső bíróság elé vigye, és ha keresetük elbukik, készek a hágai nemzetközi bíróságra menni - adta hírül a The Independent brit napilap.

A gyémánt 1851-ben érkezett Londonba, az utolsó szikh maharadzsa "adta" Viktória brit uralkodónak, amikor Nagy-Britannia bekebelezte Pandzsábot. A gyémánt átadását Indiában még ma is a nemzeti önérzet megszégyenítéseként tartják számon. A legendák szerint a gyémántot csak nő viselheti, férfira szerencsétlenséget hoz.

1911-ben belefoglalták V. György uralkodó feleségének, Mária királynénak a koronájába, majd 1937-ben VI. György feleségéé, Erzsébeté, II. Erzsébet édesanyjáé lett, aki 2002-ben halt meg. A gyémántot a Towerben, a koronaékszerek között őrzik. Legutóbb az anyakirályné temetésekor hagyta el a Towert, a koporsójára helyezték felravatalozásakor a Westminsterben.

David de Souza, az indiai Tito-csoport illetékese hangoztatta, hogy a Koh-i-noor-gyémánt egyike azoknak a műkincseknek, amelyek kétes körülmények között kerültek el Indiából. A gyarmatosítás vagyonokat lopott el hazájából és "megsemmisítette az ország szellemét" - tette hozzá.

Bumicka Szingh bollywoodi színésznő hangsúlyozta, hogy "a Koh-i-noor-gyémánt nemcsak egy 105 karátos ékkő, de történelmünk, kultúránk része, és kétségtelen, hogy vissza kell azt adni".

A brit kormány eddig az ovális alakú, halványlila színű gyémánt visszaszolgáltatására irányuló minden kísérletet visszavert. India mellett a gyémánt visszaadását követelte az 1970-es években Pakisztán, Irán, sőt az afganisztáni tálibok is.

Az indiaiak által megbízott brit ügyvédek a kulturális javak visszaszolgáltatásáról szóló törvényre alapozzák keresetüket, amely felhatalmazza a brit nemzeti intézményeket lopott műkincsek visszaadására.

Satish Jakhu, a Rubric Lois King ügyvédi iroda illetékese a Daily Mail brit napilapnak elmondta, "az ingó javak jogsértéséről szóló törvény alapján azzal fognak érvelni, hogy a brit kormány ellopta a gyémántokat".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.