Országgyűlés

Nem lesz posztumusz Nemzet Művésze-díj

Nem vette tárgysorozatba kedden az országgyűlés kulturális bizottsága a Nemzet Művésze díj posztumusz adományozásáról szóló indítványt.

2015.11.10 23:37MTI

Dúró Dóra és Rig Lajos, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőinek előterjesztését 1 igen és 10 tartózkodás mellett nem vették tárgysorozatba.

Rig Lajos az ülésen elmondta: a jogszabály módosítása lehetőséget nyújtana azon Kossuth-díjas művészek elismerésére, akik nem érhették meg, hogy jelöljék őket a Nemzet Művésze elismerésre. Véleménye szerint ez méltó tiszteletadás lenne az emléküknek. Kiemelte: a módosítás a költségvetést nem érintené, viszont erkölcsi megbecsülést jelentene a családnak és az alkotóknak.

A módosító indítvány indoklása kitér arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény nem teszi lehetővé, hogy a Nemzet Művésze díj posztumusz is adományozható legyen. A javaslat szerint a díjazottak meghatározott létszámába a posztumusz díjazottak nem számítanának bele, az elismerés adományozásra olyan személy esetében lenne lehetőség, akinek elhunytától számítva 15 év még nem telt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.