Szekszárdon

Kiállítással emlékeznek a 125 éve született Escher Károlyra

A szociofotó egyik legjobb hazai művelőjeként számon tartott fotós kiemelkedőt alkotott a színházi fényképezés terén is; erről többek között a Bajor Giziről készített fotókönyve tanúskodik.

2015.11.03 07:42MTI

Escher Károly fotográfus életművéből rendez emlékkiállítást az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Szekszárdon az alkotó születésének 125. évfordulóján.

A Művészetek Házában szombattól január 3-ig látható tárlaton a fotós több mint 60 képét állítják ki, többségében a második világháború előtt ismert színészekről készült portrékat, életképeket és közéleti témájú fotókat - mondta Csillag Katalin, a kiállítás kurátora az MTI-nek.

A szekszárdi születésű Escher Károly (1890-1966) 1916-tól filmoperatőrként dolgozott, 1928-tól a Pesti Napló képes mellékletének fotográfusa lett, a lapnál emlékezetes riportfotókat készítő sajtófotóssá vált. 1939-ben lapja megszűnése után a Híd, majd a Film Színház Irodalom fotográfusaként, 1945 után a Képes Figyelő fotóriportereként dolgozott. A szociofotó egyik legjobb hazai művelőjeként számon tartott fotós kiemelkedőt alkotott a színházi fényképezés terén is; erről többek között a Bajor Giziről készített fotókönyve tanúskodik.

A szekszárdi bemutató az életmű keresztmetszetét nyújtja Escher kevésbé ismert fotóin keresztül - tette hozzá a kiállítás rendezője. A tárlat része lesz mások mellett Ajtay Andort, Latabár Kálmánt, Muráti Lilit, Bajor Gizit, Szeleczky Zitát ábrázoló képei, a színészportrék érdekessége, hogy hétköznapi miliőben - konyhában, strandon, takarítás közben - mutatja meg az akkori sztárokat. A közönség láthatja többek közt egyik leghíresebb fotóját, A csodálatos mandarint, valamint a budapesti cselédkorzóról készült sorozatát, a hatvani cigánytelepen készített szociofotóit és válogatást a Pesti Hírlap címlapfotóiból.

A fotográfus műveiből 1965-ben rendezett kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria, azóta önálló életmű-kiállítása nem volt; 2010-ben a fővárosban három helyszínen egy időben rendezett tárlattal emlékeztek rá születésének 120. évfordulóján. Harmincnyolcezer negatívból álló életművét 1956-ban kezdte átadni az OSZK-nak, ahol a nitrocellulózra készült képeinek feldolgozása jelenleg is tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.