Programajánló

Szabó Balázs Bach összes orgonaművét megszólaltatja a ceglédi evangélikus templomban

2017. október 31-én, a reformáció emlékünnepén a hangversenysorozat zárásaként pedig a Clavierübung III. kötete szólal majd meg.

2015.11.02 04:31MTI

Szabó Balázs Junior Prima díjas orgonaművész, a Zeneakadémia tanára Bach összes orgonaművét megszólaltatja a ceglédi evangélikus templom barokk stílusú hangszerén 2015. október 31. és 2017. október 31. között.

A muzsikus MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szombaton induló, ingyenesen látogatható sorozat programjának összeállítása nem csak a kronológiai hűséget és a teológiai vonatkozások megvilágítását tartja szem előtt: a hangversenyek műsorának tematikus összeállítása a művek kontextusának megismerését, mélyebb megértését teszik lehetővé.

Ezt segítik az egyes koncerteket megelőző rövid előadások is, melyek keretében Szabó Balázs részletesebben ismerteti az aktuálisan elhangzó műveket és keletkezésük történetét.

Október 31-én, szombaton este Az ifjú Bach címet viselő nyitókoncerten fiatalkori virtuóz művekkel keretezve az 1985-ben felfedezett Neumeister-gyűjtemény 36 műve csendült fel, ami Bach első és egyben legterjedelmesebb korálciklusa. 2017. október 31-én, a reformáció emlékünnepén a hangversenysorozat zárásaként pedig a Clavierübung III. kötete szólal majd meg. A sorozat méltó megkoronázása lesz a Catechismus sonorus, amelyet Bach 1739-ben, a lutheri reformáció lipcsei bevezetésének 200. évfordulójára jelentetett meg - olvasható az ajánlóban.

A Bach születésének 330. és a reformáció 500. évfordulóját összekötő, ".új utak Bachhoz." mottójú koncertsorozat jelentős zenei eseménynek tekinthető, hiszen Magyarországon első ízben szólal meg korhű hangszeren a barokk szerző összes orgonaműve. A 2014-ben avatott ceglédi "Bach-orgona" méltán került a nemzetközi szakma figyelmének középpontjába, és vált a legelismertebb Bach-játékosok zarándokhelyévé, hiszen ez Magyarország első olyan orgonája, amely minden paraméterében hűen követi a Bach által ismert és használt türingiai és szászországi barokk hangszerek mintáját - emeli ki Szabó Balázs.

A 14 hangversenyből álló sorozat október 31. után 2016. március 20-án folytatódik az Arnstadti kihágások című koncerttel.

Szabó Balázs 1985-ben született Miskolcon, tanulmányait a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban, majd a budapesti Zeneakadémián végezte, ahol 2008-ban szerzett MA diplomát. Ezt követően Würzburgban, Trossingenben és Rómában tanult tovább, 2015-ben pedig az utrechti egyetemen szerzett zenetudományi PhD fokozatot.

Szabó Balázs rangos nemzetközi orgonaversenyek díjazottja, Magyarországon többek között Junior Prima Díjjal tüntették ki. 2011 szeptemberétől a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, és rendszeresen tanít nemzetközi mesterkurzusokon is Európa különböző pontjain. Kiváló ismerője a történelmi orgonáknak, orgonaszakértőként ő irányítja a Zeneakadémia Voit-orgonájának rekonstrukcióját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.