Programajánló

Damian Darlington (Brit Floyd): a Pink Floyd az életem

A Brit Floyd idén márciustól augusztusig egy 104 állomásos, rendkívül sikeres amerikai turnén vett részt, október elejétől Európában játszanak, ennek 25. koncertje lesz a budapesti show.

2015.10.31 04:30MTI

Több mint húsz éve játszom a Pink Floyd számait és ma is elbűvölnek - nyilatkozta Damian Darlington, napjaink legnagyobb szabású Pink Floyd tribute show-ja, a Brit Floyd vezetője az MTI-nek. A produkció november 8-án érkezik a Budapest Sportarénába.

"A Pink Floyd elképesztő, ikonikus zenekar volt, úttörő szerepet játszott a rockzene történetében, a koncertjein alkalmazott látvány és hangzásvilágával minden korábbi produkciót felülmúlt. Ezt nehéz reprodukálni, de mi mindent megteszünk ennek érdekében" - fogalmazott Damian Darlington, aki e-mailen válaszolt az MTI kérdéseire.

A 2011-ben alakult Brit Floyd showja a Pink Floyd 50 évét ünnepli 1965-ös megalakulásától a tavaly megjelent utolsó stúdióalbumig, a The Endless Riverig. A Space & Time című műsorban szerepelnek a The Dark Side of the Moon, a Wish You Were Here, az Animals, a The Wall és a The Division Bell című lemez klasszikussá vált dalai, kiegészítve néhány meglepetéssel.

A Brit Floyd idén márciustól augusztusig egy 104 állomásos, rendkívül sikeres amerikai turnén vett részt, október elejétől Európában játszanak, ennek 25. koncertje lesz a budapesti show. "A közönség egy része korábban nyilván látta élőben a Pink Floydot, de a többségnek, a fiatalabb generációnak erre már nem volt lehetősége. A show-t és a koncertprogramot egyaránt nagyon jól veszi a közönség" - fogalmazott Damian Darlington.

A 46 éves énekes, gitáros, zenei rendező pályafutását minden szempontból meghatározza a Pink Floyd életműve: a Brit Floyd előtt tizenhét éven át játszott az Australian Pink Floyd Show elnevezésű csapatban.

"Nyilván sok hasonlóság van a két produkció között, hiszen mindkettő a lehető legtökéletesebben törekszik visszaadni egy Pink Floyd-koncert élményét. A Brit Floyd azzal lépett előre egy lépést, hogy nagyobb figyelmet fordít a részletekre és jobban megragadja a korábbi nagy show-k hangulatát. Meg persze kevesebb a kenguru a színpadon" - jegyezte meg tréfásan a zenész.

Megemlítette, hogy David Gilmour, a Pink Floyd gitárosa 1996-ban egyszer ott volt az Australian Pink Floyd koncertjén, és utána meghívta őt 50. születésnapi bulijára. "A parti egy idő után örömzenélésbe csapott át. Richard Wrighttal, a Floyd billentyűsével együtt előadtuk a Comfortably Numbot, miközben Gilmour és Nick Mason dobos figyelt minket".

Mint kifejtette, azért vannak kilencen a színpadon (a Pink Floydban négyen voltak), mert enélkül lehetetlen lenne szinte tökéletesen visszaadni a legtöbb lemez hangzását. Hozzátette: elsősorban a The Dark Side of the Moon jelent óriási kihívást, de a Pink Floyd egyébként is számos különböző korszakon ment át, amíg kifejlesztette emblematikus zenéjét.

"Tizenhárom éves voltam, amikor rácsodálkoztam a Pink Floyd zenéjére. Egy barátom megmutatta a The Wall albumot, ami engem teljesen megfertőzött, rövidesen rajongóvá váltam. A The Wall azóta is a kedvenc Floyd-lemezem, amikor gitározni kezdtem, azonnal David Gilmour riffjeit próbáltam leszedni. Szerencsés ember vagyok, több mint húsz éve a színpadon is játszhatom ezt a csodálatos zenét, méghozzá nagyszerű társakkal, miközben persze saját szerzeményeim is vannak és ezeket játszottam különböző zenekarokkal" - idézte fel Damian Darlington.

A Brit Floyd öt dalt ad elő a The Wallról a Space & Time turnén. "Közülük a Comfortably Numb a nagy kedvencem, minden benne van, ami egy Pink Floyd-számot jellemez. Remek szöveg Roger Waterstől, gyönyörű dallam és ének David Gilmourtól, és ott van minden idők egyik legprímább rockgitár szólója".

Az 1965-ben alakult Pink Floyd hosszú pályafutása során 250 millió albumot adott el, a pszichedelikus rock legfontosabb együttese lett, tizenöt stúdióalbumot jelentetett meg. A basszusgitáros, énekes Roger Waters 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért. A Pink Floydot végül David Gilmour gitáros-énekes, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább. Ők és Waters egyetlen alkalommal, 2005 júliusában álltak újra össze a londoni Live 8 koncerten.

Az induláskor meghatározó tag, Syd Barrett 2006-ban, Wright 2008 szeptemberében hunyt el. Tavaly, húsz évvel ezelőtt felvett, zömében instrumentális felvételekkel jelent meg a The Endless River, a Pink Floyd minden bizonnyal utolsó stúdióalbuma. A két meghatározó tag idén is rendkívül aktív: Waters a film mellett kiadta 1992-es szólólemeze, az Amused to Death újramaszterelt, felújított változatát, A Fal címmel pedig személyes hangvételú koncertfilmet készített. Gilmour friss stúdióalbummal jelentkezett Rattle That Lock címmel.

"Nem zárom ki, hogy Pink Floyd néven lesz még egy utolsó koncert, de turné már biztosan nem. Ott voltam Waters 2011-es manchesteri The Wall-koncertjén, amely elképesztően látványos volt. Az új filmet még nem láttam, de kíváncsian várom" - mesélte Damian Darlington, aki az MTI-nek arra is kitért, hogy igyekszik nyomon követni a többi Pink Floyd tribute zenekart is, "megpróbálok utánanézni a magyar Keep Floydingnak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.