Megemlékezés

Dohnányi Ernő-emléktáblát avat fel Prőhle Gergely Floridában

Az emléktáblát Tallahasseeben a magyar kormány és a Magyar Tudományos Akadémia közösen állíttatja Florida állam képviselőivel.

2015.10.23 12:34MTI

Emléktáblát avat Dohnányi Ernő zeneszerző és zongoraművész tallahasseei házánál pénteken Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Prőhle az MTI-nek elmondta: azért kérte, hogy október 23-án legyen az eredetileg korábbra tervezett megemlékezés, mert Dohnányit igaztalanul illették a kommunisták náci váddal.

"Ilyen értelemben az ő amerikai emigrációja a politikai vádaskodás következménye volt, ezért ha nincs is közvetlen köze az 1956-os forradalomhoz magának Dohnányi Ernőnek, mégis az életműve, életének ez a szakasza szorosan összefügg a második világháború utáni magyar történelemmel" - mondta.

Az emléktáblát Tallahasseeben a magyar kormány és a Magyar Tudományos Akadémia közösen állíttatja Florida állam képviselőivel.

A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a magyar állam Dohnányi Ernő fogadott unokájától, Seán Ernst McGlynntől visszakapta a zeneszerző általa őrzött hagyatékát, amelyet az MTA BTK Zenetudományi Intézetének munkatársai tavaly hazaszállítottak.

Dohnányi 1944-ben hagyta el Magyarországot, és 1949-ben telepedett le az Egyesült Államokban, ahol a Floridai Állami Egyetem zongora- és zeneszerzés-professzora lett. 1960-ban bekövetkezett haláláig zenei kéziratok, levelek, fényképek, dokumentumok, könyvek, kották és egyéb emlékek ezrei gyűltek össze floridai otthonában. McGlynn, a Dohnányi-ház jelenlegi tulajdonosa úgy döntött, hogy a házban maradt teljes hagyatékot a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozza.

Prőhle Gergely, aki hétfőn a torontói magyar főkonzulátus 1956-os megemlékezésének szónoka lesz, a héten Washingtonban David N. Sapersteinnel, az amerikai külügyminisztérium vallásszabadságért felelős különmegbízottjával, Maximilian Telekivel, az Amerikai Magyar Koalíció elnökével, Chris Smith republikánus képviselővel, az amerikai Helsinki Bizottság elnökével, Thomas O. Meliával, a Democracy International igazgatójával, Robert Benjaminnal, a Nemzeti Demokrata Intézet térségünkért felelős igazgatójával és Matt Shankkel, az arlingtoni Marymount University dékánjával találkozott.

Felszólalt a cseh V4-elnökség égisze alatt az európai külső és belső kihívásokról megrendezett konferencián, a nagyköveti rezidencián pedig Szemerkényi Réka misszióvezető társaságában hét neves amerikai politikatudományi kutatóintézet vezetőivel vacsorázott.

A helyettes államtitkár részt vett John Kerry külügyminiszternek a Foreign Policy magazin általi, Az év diplomatája címével való kitüntetésén, valamint azon a rendezvényen, amelyen John Boehner, a képviselőház elnöke Kongresszusi Aranyéremmel tüntetett ki két, a Műkincsvadászok című filmet megihlető veteránt, Harry Ettlingert és Richard Baranchikot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.